Точка зору

Співробітники тваринницьких комплексів повинні мати глибинні знання не лише у своїй спеціальності, а й у суміжних професіях

Олександр Буднік
керівник напряму тваринництва агрогрупи «Агрейн»
Олександр Буднік

Україна входить до трійки країн світу з найвищими показниками зростання продуктивності в аграрній галузі за останні 10 років. До таких успіхів призвело насамперед упровадження нових технологій у вітчизняне сільське господарство. Подальший розвиток агросектору загалом і тваринницького напряму зокрема можливий тільки за впровадження сучасних інновацій. 

Упоратись із таким завданням здатні працівники, що мають глибинні знання зі своєї спеціальності й універсальні знання в суміжних сферах. Такі фахівці широкого профілю, або по-сучасному — міждисциплінарні працівники, зможуть оцінити будь-яку ситуацію з різних боків, швидше розібратися в причинах виникнення тієї чи іншої проблеми, знайти найоптимальніший варіант її розв’язання й обґрунтувати його. Міждисциплінарні працівники занурюватимуться в процес і матимуть у своєму арсеналі більше робочих інструментів для ефективного виконання завдання. 

Наприклад, застосування новітніх ІТ-рішень дозволить працівнику розрахувати оптимальний раціон годівлі поголів’я худоби, виявити хворобу ще в зародку й не дати їй розвинутись, запобігти задушенню поросят-сисунців та й загалом поліпшити роботу на кожній ланці виробничого процесу. А знання базових законів фізики сприятимуть керівнику ферми в правильному виборі вентиляційного обладнання для корівника — тим самим забезпечити комфортний мікроклімат тваринам і раціонально інвестувати кошти. 

Для підготовки таких «універсалів» — спеціалістів нового формату для агробізнесу — спільними зусиллями агрокомпаній, НУБіП України та Міносвіти було розроблено навчальний курс. Згодом його планують мультиплікувати в прогресивні навчальні аграрні заклади. 

Цей сучасний тренд — підготовка й залучення міждисциплінарних працівників — набирає обертів безпосередньо на агропідприємствах. У компанії «Агрікор Холдинг» практикують такий підхід, зокрема, у тваринницьких напрямах: один працівник може обіймати 2–4 посади. Так, працівник може виконувати обов’язки керівника ферми, начальника тваринницького комплексу, технолога. Посадові обов’язки всіх цих трьох посад передбачають, що людина працює над розвитком стада й документацією, зокрема, готує чи перевіряє звіти щодо роботи комплексу. Очевидно, що я не призначу агронома працювати зоотехніком. Однак керівник напряму цілком може бути і зоотехніком, і ветлікарем, адже вони мають профільну освіту. Так уже склалося, що Чернігівська область стала своєрідним випробувальним полігоном для різних проєктів чи програм у багатьох галузях. Тут, зокрема, реалізували державний пілотний проєкт із розвитку об’єднаних територіальних громад, проєкт із реформування поштових відділень у селах — обидва після апробування вже поширено на інші регіони України. 

Наша компанія на Чернігівщині провела експеримент у галузі тваринництва. Наразі, в компанії «Агрікор Холдінг» на тваринницькому комплексі, що налічує 5000 голів великої рогатої худоби, працюють чотири основних фахівці, все інші працівники — це допоміжний персонал. Досягати успіху вдається завдяки чіткому дотриманню протоколів, усвідомлення кожним працівником своїх дій на кожному етапі вирощування тварин. Звісно, що для отримання якісної продукції компанія забезпечує свої ферми якісними кормами, вакцинами, сучасною технікою тощо, сприяє навчанню персоналу та перейманню передового досвіду. 

Якщо спеціаліст має бажання суміщати посади й постійно підвищує свою кваліфікацію, розуміється на справі та виконує свої обов’язки на високому рівні — то чому б і ні? 

На жаль, на багатьох агропідприємствах діє ще застаріла система радянських часів, за якої селянам потрібно було дати якомога більше робочих місць у сільському господарстві. А віддача працівників та ефективність їх роботи були далеко не на першому місці. 

Сьогодні, щоб підприємство розвивалося, до роботи треба залучати людей, зацікавлених у спільному результаті. Залучення міждисциплінарних працівників дозволяє компанії ефективно оптимізувати чисельність персоналу на фермах із невеликою кількістю худоби, акумулювати кошти й платити «універсалам» достойну заробітну плату, запропонувати можливість кар’єрного росту, а у відповідь вимагати високих результатів. Тобто практика охоплення одним працівником кількох посад вигідна як для нього самого, так і для підприємства. Тому я переконаний, що найближчим часом наш досвід перейме чимало колег.