Точка зору

Собівартість кормів із власного заводу зменшилася приблизно на 30%

Олена Ващенко
директорка ПП «Біла каста»

Наше підприємство займається фермерством з 2014 року. Вирощуємо зернові, утримуємо поголів’я ВРХ та промислове стадо курей-несучок.

Для нас було вкрай важливо знизити собівартість продукції, щоб залишатися конкурентоспроможними на ринку. Підвищення цін на комбікорми завдавало великих збитків підприємству, а шукати виробників із дешевшими пропозиціями було ризиком і для якості, і для продуктивності худоби й птиці, які недоотримають усіх потрібних поживних речовин. Будівництво власного комбікормового заводу було найоптимальнішим рішенням.

Ми розглядали декілька варіантів виробників комбікормового обладнання і зупинили свій вибір на компанії Buschhoff. Для нас вкрай важливими були економіка та якість обладнання, компактність виробництва, відповідність потребам господарства з продуктивності.

Ми відвідали їхні заводи в Україні та побачили на власні очі, як вони працюють. Нас вразила економічність, швидкість монтажних робіт і простота обслуговування, бо чим складніший процес, тим важче потім знайти спеціаліста, який працюватиме з цією технікою. Нам дуже сподобалося, що заводи Buschhoff може обслуговувати навіть одна людина.

Ми мали готову будівлю, і всі монтажні роботи зайняли місяць. А налаштування програмного забезпечення виконували спільно з представником Buschhoff із Німеччини. Завод запустили за три дні після монтажних робіт.

Дуже зручно і сучасно, що спеціалісти Buschhoff завжди на зв’язку: ми можемо звернутися до них із різних питань чи то в телефонному режимі, чи то в дистанційному, адже німецькі партнери також мають доступ до нашої установки через інтернет. Для вирішення питання вистачає 2-3 хвилин.

Ми підрахували, що собівартість кормів із власного заводу зменшилася приблизно на 30%. Це при тому, що використовуємо частково свою сировину, а частину зернових і преміксову групу купуємо.

Якість готового корму безпосередньо залежить від якості сировини, тому ми чітко контролюємо всі інгредієнти та технологію виробництва. З власним комбікормовим заводом це легко.

Потужність нашого заводу 3 тонни/година. Цього вистачає, щоб повністю задовольнити потреби господарства і навіть ще залишається, тому в перспективі можна й реалізовувати якісний комбікорм. Наразі ми активно працюємо над формуванням клієнтської бази.

Також маємо в планах зробити ще й власний завод із виготовлення продуктів преміксової групи.