Точка зору

Що не так з податковими перевірками

Яна Жолобецька
керівник практики бухгалтерського обліку та аудиту ЮФ Martyniv Law

Незважаючи на адаптивний карантин та начебто існування мораторію на податкові перевірки бізнесу, податкова служба їх безперешкодно здійснює. Зокрема, в серпні податкова відзвітувала, що з початку року проведено 0,9 тис. документальних планових, 22 тис. позапланових перевірок, 11,5 тис. фактичних перевірок та 1,1 тис. зустрічних звірок платників податків. А згідно плану – графіку (оновленого в червні) протягом 2021 року заплановано перевірити близько 4 тис юридичних осіб – це приблизно 2 відсотки всіх зареєстрованих компаній.

За своїми реакціями на такі реалії бізнес розділився на кілька груп: 1) пройти перевірку, закрити період і забути, як страшний сон; 2) пройти перевірку і боротися за кожну гривню; 3) не допускати до перевірки, бо вона незаконна.

Багато вже обговорено і написано про недопуски і їх наслідки. Втім, за деталями часто не бачать загальної картини. Що ж маємо на сьогодні? Оскільки бюджету дуже потрібні кошти, «копирсатися» в кожній грошовитій операції точно будуть. Незмінним трендом  податкових перевірок залишаються так звані «фіктивні операції», а після малої податкової реформи в податковому законодавстві з’явився новий термін – «належна обачність». Цей термін буквально означає, що, вибираючи контрагента для співпраці, компанія має сама перевірити його на сумлінність і надійність. От тільки далеко не кожному бізнесу по кишені внутрішня служба безпеки. Тож, аби під час оскарження фіктивних операцій спрацювали аргументи, перевіряйте своїх контрагентів бодай за всіма доступними відкритими джерелами інформації – сайт податкової, реєстр судових рішень, відомості з ЄДР, тощо. Ще одним важливим трендом є формальна перевірка первинних документів. Якщо в них не розшифровані підписи відповідальних осіб, податкова заявляє про те, що «неможливо встановити відповідальних осіб за здійснення операції». А за таких обставин, прощавайте податкові витрати та кредит.

Якщо рухатися за принципом від простого до складного, то найскладнішим при запереченні висновків перевірки є питання, що стосуються суто дотримання правил ведення бухгалтерського обліку. Тож напрошується цілком очевидний меседж: панове, припиніть нарешті поводитися так, наче податковій не відомі стандарти бухгалтерського обліку. Починайте законного обґрунтовувати відображення операції в бухгалтерському обліку, це спростить вам життя, зокрема й під час перевірки.

А тим компаніям, що наразі оскаржують висновки податкових перевірок, хочу повідомити цікаву новину. Не виключено, що постанова КМУ про відновлення перевірок може бути визнана незаконною – через звернення НАК «Нафтогаз Україна» з позовом до Кабінету Міністрів України. Але то, як кажуть, вже зовсім інша історія…