Точка зору

Сертифікація агропідприємства допоможе виробнику вийти на міжнародні ринки

Олександр Смірнов
керівник відділу сертифікації компанії «МНС Груп»

На сьогодні всі без винятку підприємства шукають можливість додаткового заробітку, що в результаті дасть змогу зміцнити позиції на ринку в умовах жорсткої ринкової конкуренції. Цьому сприяє і державна політика. Відбувається посилення заходів виробничої безпеки з боку українського законодавства, починаючи з обов’язкових вимог щодо наявності систем, які базуються на принципах HACCP і закінчуючи вимогами щодо лабораторних аналізів, які ввібрав у себе стандарт GlobalG.A.P.

Як показує практика, іноземні підприємства відмовляються купувати продукцію без сертифіката міжнародного зразка, до того ж сертифікат має видати відома компанія, якій довіряють в усіх країнах. Стандарт GlobalG.A.P. — це єдиний стандарт для первинного виробництва, який визнають в усьому світі з можливістю застосування його окремих модулів до різних груп товарів: від виробництва рослинної продукції до вирощування тварин. На сьогодні всі провідні європейські торгові мережі, екоринки й багато європейських дистриб’юторів вимагають від своїх постачальників наявність системи GlobalG.A.P., або ж іншої схеми сертифікації, визнаної GFSI.

З практики наших аудиторів ми бачимо, що чимало українських господарства набагато сучасніші, а їхня продукція безпечніша, як порівняти з фермерськими господарствами у Європі. Але у відповідь на те, що для виходу на світові ринки потрібно застосовувати міжнародну практику та впроваджувати це на підприємствах, фермери вважають, що це їх не стосується і вони цього ніколи не досягнуть.

Чому наші фермери можуть використовувати сучасне європейське обладнання, але не використовують сучасні й передові управлінські механізми з керування свого господарства?

Можливо, аргументом для них стане інформація про те, що європейські стандарти — це не теоретичні знання й механізми, а це принципи, прописані безпосередньо фермерами-практиками, які мають такі самі господарства, як і в наших українських фермерів.

В умовах динамічно мінливих реалій на ринку стандарти теж не стоять на місці, а постійно змінюються й удосконалюються.

Так, наприклад стандарт GlobalG.A.P. переглядався й змінювався вже понад 20 разів із дати його заснування у 1999 році. І всі ці зміни були запропоновані безпосередньо фахівцями-практиками, які керуються цими правилами щодня у своїй роботі.

На сьогодні Сертифікація з GlobalG.A.P. охоплює: харчову безпеку та простежуваність; екологію; здоров’я працівників, їх безпеку та забезпечення; забезпечення тварин.

До Сертифікації з GlobalG.A.P. входять: комплексний менеджмент урожаю культур; комплексна боротьба зі шкідниками; система керування якістю; система аналізу небезпек і критичних точок керування (НАССР).

Також стандарт вимагає підвищувати ефективність виробництва; застосовувати найкращі практики землеробства в інтересах майбутніх поколінь.

Отже, виходячи з усього сказаного вище, можна дійти висновку, що міжнародні стандарти загалом, і GlobalG.A.P. зокрема, це не лише механізм виходу на європейські ринки, а й механізм удосконалення свого бізнесу і, як наслідок — можливість оптимізувати процеси й заробляти на порядок більше. За проведення аудиту виробник сільськогосподарської продукції отримує не лише сертифікат, що підтверджує відповідність міжнародному стандарту, а й додаткові поради та рекомендації від провідних фахівців-практиків, які провели сотні й тисячі аудитів і бачили різні види підприємств у своїй практиці.

Отже, час діяти!