Точка зору

Рекомендую складати акти про передачу орендної плати персонально по кожному орендодавцю

Денис Мельников
юрист підприємства «Агроекологія»

Практика складання бухгалтерією сільськогосподарського підприємства загальних відомостей на видачу грошових коштів і натуроплати є досить поширеною серед орендарів земельних паїв. Ця практика, на мою думку, є хибною і має кілька потенційних ризиків для орендаря.

З одного боку, пункт 12 типового договору оренди землі вимагає саме складання акта передачі продукції в рахунок орендної плати. З іншого — з таких загальних відомостей вкрай важко однозначно встановити, хто і за що розраховувався.

Зазвичай загальна відомість складається таким чином, що місце для підпису про отримання орендної плати залишають так мало, що людина змушена підписувати нехарактерним для себе підписом, а місця про зазначення повного П. І. Б. взагалі не передбачено.

Орендар має усвідомлювати, що невиплата орендної плати двічі може бути підставою для розірвання договору. Доводити своєчасну виплату орендної плати повинен орендар. Однак підпис у відомості є нехарактерним для людини! Якщо людина заперечує належність їй підпису у відомості, то висновок про належність підпису саме цій людині даватиме експерт шляхом дослідження нехарактерного підпису у відомості. Таким чином, довести виплату орендної плати орендарю буде майже неможливо.

Задля запобігання подібним ситуаціям я пропоную складати акти про передачу орендної плати із зазначенням усіх реквізитів договору оренди землі персонально по кожному орендодавцю. Підписуючи такий акт, орендодавець не лише власноручно ставить свій підпис, а й пише своє прізвище, ім’я та по батькові задля мінімізації ризиків його відмови від підпису в майбутньому.

Під час видачі орендної плати також існують ризики отримання орендної плати за іншу людину, тому поряд з іншими запобіжниками потрібно дотримуватися процедури перевірки й відмовляти у видачі іншим особам, окрім орендодавця.