Точка зору

Разом з проектом ITC «Готовність до торгівлі» ми вчимо фермерів успіху на міжнародних ринках

Ірина Кухтіна
президент асоціації «Ягідництво України»

Асоціація «Ягідництво України» у співпраці з проектом International Trade Centre (ITC) «Східне партнерство: Готовність до Торгівлі – Ініціатива ЄС для бізнесу» третій рік поспіль допомагає українським ягідним підприємствам удосконалювати професійні знання та підтримує їхню участь и у провідних міжнародних виставках, торгівельних місіях та навчальних візитах, організованих з метою виходу українських підприємств на європейські ринки. 

На початку нашої співпраці, коли проект започаткував свою діяльність, наша ще молода тоді асоціація налічувала близько десятка членів. Зараз у нас їх понад 40, в тому числі і завдяки тому, що підприємства побачили якість наших спільних з проектом ІТС заходів. Унікальність такої взаємодії в чутливості до потреб ринку, і ми як профільна асоціація є невід’ємною складовою цього ефективного діалогу. Спільними зусиллями з Проектом, ми надаємо можливості, спеціальні знання та навички нашим учасникам, яких їм не вистачає для того, щоб бути успішними на міжнародних ринках, і проект ITC «Готовність до торгівлі» допомагає підприємствам сектору з проведенням відповідних тренінгів, семінарів, надає експертні консультації та проводить інші спеціалізовані заходи для обміну досвідом із місцевими та закордонними виробниками, підтримує участь українських компаній у провідних міжнародних виставках, торгівельних місіях та навчальних візитах. 

Проект опікується не лише розвитком виробників зі складу учасників, однак так само допомагає організаціям, які беруть на себе функції з консолідації та представництва інтересів бізнес-середовища, зокрема нашій асоціації. Завдяки підтримці проекту ми постійно розширюємо свій спектр послуг. 

Так, якщо у першу міжнародну виставку, де наші учасники виставлялися колективним стендом, для підготовки B2B-зустрічей Проектом було запрошено іноземних експертів, то під час наступних виставок Асоціація вже самостійно готувала такі зустрічі, оскільки завдяки набутому досвіду нашій асоціації вистачає кваліфікації, контактів і репутації для такої прямої взаємодії. 

Теми навчальних заходів, проведених в рамках нашої співпраці з проектом ITC «Готовність до торгівлі», обиралися, виходячи з актуальних питань, що поставали перед українськими виробниками під час розробки стратегії виходу на європейські ринки. 

Вступні тренінги пояснювали стандарти НАССР та GLOBAL G.A.P., а також необхідність їх наявності для роботи з європейськими покупцями. До слова, на сьогоднішній день п’ять підприємств, які беруть участь у проекті, вже отримали GLOBAL G.A.P. і стільки ж компаній здобули сертифікати НАССР, BRC, IFS. Тренінг, присвячений НАССР, проходив у 2018 році у Польщі. Тренер, який проводив його, працював у міжнародних компаніях директором з якості, а практика в нас була на заводі, який займається виготовленням фруктових наповнювачів. Тож спеціалізовані підприємства з України ознайомилися не лише з принципами перевірки сировини, а також і з технологічним процесом. Практична частина тренінгу із введення в стандарт Global G.A.P. проходила в 2018 році на українському підприємстві “Українська ягода”, яке на той момент вже отримало цей вид сертифікації і на практиці демонструвало результати впровадження. 

Виключну користь українським виробникам принесли тренінги, пов’язані з аналізом ринків, – вони стали в пригоді під час підготовки компаній до міжнародних виставок. Представники компаній у подальшому були дуже нам вдячні за бізнес-аналітику, корисні знання щодо європейських ринкових трендів та навички нетворкінгу й ведення переговорів, отримані під час таких навчальних заходів. Якщо порівнювати першу і подальші участі українського колективного стенду в головних міжнародних виставках (SIAL, ANUGA, Fruit Logistica, Biofach), помітний істотний прогрес щодо якості презентаційних матеріалів, оформлення стендів українських учасників та якості проведення ними B2B зустрічей. Сама участь в таких виставках для більшості експонентів, що були представлені на колективних ягідних стендах, була б неможливою без підтримки Проекту, який повністю профінансував стенди та реєстраційні витрати участі в виставці. Все це – результат підготовки, до якої наша профільна асоціація разом з проектом ITC доклали чималих зусиль.