Точка зору

Ранні кавуни завжди мають гарну ціну

Павло Ярченко
директор ТОВ «Сільськогосподарське підприємство “ФГ Добропілля”»

Ми вирощуємо кавуни на продаж понад 10 років. Господарюємо в Каланчацькому та Голопристанському районах на Херсонщині. Під цю культуру щороку відводимо понад 300 га, з них 10 га –– це ранні кавуни під плівкою. 

Мене часто питають, яка різниця між раннім кавуном з-під плівки і звичайним кавуном з відкритого ґрунту. Відповідь така: ранні кавуни з-під плівки завжди мають гарну ціну порівняно з кавунами, які йдуть масово з відкритого ґрунту. Наприклад, цього року на початку липня оптова ціна на ранні кавуни з поля становила 4-5 грн/кг, у середині липня — 2,5 грн/кг. Через це в ранні кавуни ми вкладаємо гроші: купуємо плівку, комплексні водорозчинні добрива, засоби захисту рослин і жорстко дотримуємося технології вирощування.

Кавуни у відкритому ґрунті ми теж вирощуємо, вони займають площу 300 га. Але там економіка зовсім інша –– вони потрібні нам для сівозміни. На відміну від ранніх під плівкою, вони достигають пізніше. У наступному році після кавунів сіємо кондитерський соняшник. Така комбінація культур забезпечить гарний урожай.

Кавуни продаємо оптовикам на внутрішньому ринку, крім того, експортуємо в Польщу, до країн Балтії, Бельгії, Німеччини, Великої Британії.

Цього року врожайність ранніх кавунів під плівкою в господарстві становила 40 тонн/га.