Точка зору

Протруювання насіння: три чинники, які завжди варто тримати у фокусі

Маттіас Хорш
директор з маркетингу в Україні, Молдові та країнах Кавказу BASF

Сьогодні протруювання насіння – не новий тренд, а вимога часу. Це один із найдієвіших способів вберегти рослини від хвороб та зібрати добрий урожай. Експерти Інституту садівництва НААН та Держпродспоживслужби не рекомендують висаджувати культурні рослини без попереднього обробітку.

Адже використання протруйника збільшує шанси сходу зернових майже на 40%, розвитку рослини – до 30%, усього врожаю – на 15-20%. Тому пропоную розглянути способи нанесення препаратів та інші чинники, які не варто випускати з уваги.

Отже, за способами нанесення протруйники поділяють на сухі, напівсухі та мокрі.

За сухого протруювання на насіння наносять препарат у порошковому вигляді. Це здійснюється спеціальними машинами-протруювачами. Такий спосіб не вимагає просушування та провітрювання насіння перед садінням. Водночас серед недоліків можна виділити нерівномірність розпилення препарату та місцями погане утримання на насінині.

Напівсухий спосіб передбачає нанесення на посівний матеріал суспензій, розчинів або порошку, змочених водою. За такого способу нанесення не підвищується вологість насіння, тому його не потрібно додатково просушувати. Як і сухе протруювання, воно потребує спеціальних машин.

За мокрого протруювання насіння змочують або поливають спеціальним розчином. Серед переваг такого способу – відносна дешевизна процесу. Однак після мокрого протруювання насіння потрібно висушити.

Експерти нашої компанії під час протруювання рекомендують звертати увагу й на якість самого насіння. Так, зернові мають бути очищеними, відкаліброваними, доведені до високих посівних кондицій.

Вологість посівного матеріалу не повинна перевищувати норм, відведених для кожної культури. Фахівці Держпродспоживслужби для пшениці, жита та ячменю радять дотримуватися вологості не вище 15%, для кукурудзи – 13,5-14%, для соняшнику – до 10%, для зернобобових – 15-16%.

В інакшому випадку в насінні посилюється розвиток небезпечних мікроорганізмів, воно перестає дихати та самонагрівається. Відтак навіть за застосування регуляторів росту і протруйників може знизитися рівень схожості.

Окремо виділяємо гідрофобізацію насіння – оброблення посівного матеріалу спеціальними полімерами. За такого способу насінину огортає плівка, яка захищає проросток від перепаду температур, значної вологості в ґрунті тощо.

Для самого процесу протруювання важливо обрати якісну техніку: шнекові, камерні або ротаційні техзасоби. Як показує практика, протруювання насіння кустарним способом, за допомогою лопат та інших підручних засобів у 70% випадках суттєво зменшує ефективність. Пошкоджене насіння поглинає неприпустимо велику кількість препарату, плівкоутворювальні речовини не розподіляються рівномірно поверхнею насіння, а пил поглинає до 30% протруйника.

Тому необхідно, аби препарат був рівномірно нанесений на насіння. Протруювання посівного матеріалу, що добре очищене від пилу, насіння бур’янів та інших механічних домішок, здатне захистити урожай від 40% втрат.

Крім того, не потрібно забувати про безпеку. Завжди всім нашим клієнтам ми наголошуємо: при роботі з протруйниками варто використовувати спеціальний одяг. Також розмістити пиловловлювачі, що дозволять зменшити викид у повітря парів і пилу.

Також варто пам’ятати про чищення та технічне обслуговування техніки. Це зменшує ризики та вплив на здоров’я працівників аграрного господарства.