Точка зору

Продавайте яблука при першій можливості

Володимир Гуржій
керівник компанії USPA Fruit

Розглянемо кілька трендів експортного сезону яблук 2023/2024.

По-перше, для падіння цін на експортне яблуко передумов поки що немає – вони будуть або стабільними або дещо зростати. І тут українським виробникам треба правильно рахувати економіку, адже у них будуть витрати на зберігання.

По-друге, будуть розширюватись ринки збуту та укріплюватись переорієнтація колись рекордних українських поставок до Білорусі в сторону Центральної Азії (через узбецьких операторів) та Іраку (через турецьких операторів) та деяких інших ринків.

По-третє, можливий запуск нових форматів пакування (при збереженні стандарту бушеля): нові типи опентопів, пресортований продаж в контейнерах тощо, аби задовольнити цінові очікування покупців на різних ринках.

Логістика показує позитивний тренд, адже вартість її як мінімум стабілізувалась станом на початок сезону і навіть подекуди дешевшала станом на листопад 2023 року. В цілому рівень прогнозованості логістики української експортної продукції стає більш робочим, тому що ми просто звикли і вже вміємо працювати у форматі як рутинному. Але це не стосується нещодавніх інцидентів з обстрілами контейнеровозів у Червоному морі – ситуація там залишається напруженою, як і з блокуванням польського кордону. Була надія на внесення яблук до списку продуктів, що швидко псуються, так званий «скоропорт», але на жаль, вдалось відвоювати тільки спеціальну процедуру електронної черги, тобто в чергу тепер можна ставати до приїзду фізично на кордон.

Тим не менше, у сьогоднішніх складних та й у будь-яких умовах економічно вигіднішою моделлю буде спрямування яблук на експортні ринки. В цьому випадку є дві моделі поведінки. Перша, як я завжди кажу, – продавати з 1 вересня по 1 червня. Друга – зважаючи на ваші холодильні можливості, ви маєте розподілити запаси рівномірно і продавати при першій можливості – середня ціна в такому випадку буде для вас завжди гарною. Якщо ви експортуєте – як правило, немає росту ціни. Вартість яблука, не враховуючи тару та логістику, буде завжди у межах 40-50 центів.

Звісно, можна ще притримати весь обсяг яблук «до кращих цін», але пам’ятайте, що ви не одні на цьому ринку. Тобто багато хто обирає таку тактику, й інколи це працює, а інколи відбувається так, що вигідніше було б продати на початку сезону, особливо, зважаючи на порівняння економічних показників. Адже собівартість яблука на зберіганні зростає з кожним днем, отже варто порівнювати не ціна-ціна, а ціна-собівартість.