Точка зору

Проблему низької ціни на яблука можуть вирішити великі господарства

Володимир Воєводін
експерт компанії BASF

Ситуація в Україні, коли садівники отримують добрий урожай, але втрачають від низької ціни на ринку, насамперед залежить від великих господарств, які мають холодильники. Вони повинні мати постійний експорт. Якщо ці компанії не будуть експортувати, то наступатимуть на одні й ті ж граблі – ціна буде завжди незадовільною.

Вона безпосередньо залежить від того, скільки у нас експортного потенціалу. Тому великі господарства мають працювати переважно на експорт, шукати нові точки – Азія, Схід, Велика Британія, Німеччина…

Тоді маленькі господарства з площами 5-10-20 га, яким важко зробити продукцію на експорт, зможуть продавати на внутрішньому ринку за нормальною ціною. І це повинно бути не одноразово.

Наприклад, три роки назад, коли було багато яблук, почали експортувати, а минулого року постачання за кордон упало.

А експортний ринок потребує стабільності – кожен рік ти маєш поставляти продукцію і розширяти постачання. Трохи втратиш в ціні порівняно з ціною на внутрішньому ринку, але забезпечиш себе не майбутнє, щоб не було провалу в ціновій політиці як у державі, так і, кінцевому рахунку, у твоїй компанії.

Садів у нас достатньо багато, населення зменшилося, і за цей же час масово посаджені декілька років тому молоді сади вступили в нормальне плодоношення. Внаслідок цього вийшло перевиробництво яблук.

Ще треба враховувати, що у нас дуже великий імпорт цитрусових, бананів, а це досить велика конкуренція. Зараз, у кінці осені та на початку зими, на ринок заходять мандарини та апельсини. І цю конкуренцію потрібно вигравати – як на державному рівні, так і всередині суспільства, і саме виробникам.

Постачати в дитячі садочки, потрапляти в державні програми з закупівель. Лобістська схема повинна працювати. В школу і дитсадок не банан чи апельсин постачати, а яблуко.

Та взагалі привчати людей до яблук. Якщо ви у Польщі в будь-який ресторан зайдете, там буде декілька страв з яблук, а у нас, якщо одне знайдеться, то дуже добре.

Тому ціни на яблука — це комплексна проблема, але насамперед вона стоїть перед великими господарствами, які вже наростили виробництво та мають по кілька тисяч тон плодів.