Точка зору

Прагнемо бути амбасадорами змін

Лілія Марачканець
керівник проєктів з корпоративного партнерства «Астарта-Київ»

Проєкти корпоративної соціальної відповідальності «АСТАРТИ» охоплюють 8 областей і 365 населених пунктів України. Компанія робить акценти на освітніх та розвиткових проєктах у регіонах своєї присутності. Ми хочемо разом з людьми ставати драйверами змін, надавати нові можливості для самореалізації і професійного зростання в агросфері і не тільки. Тому навчаємо і молодь, і старше покоління — обмежень немає. 

Окрім освіти в п’ятірку основних проєктних напрямів входять інфраструктурні проєкти та благоустрій. Перед початком реалізації всі ідеї проєктів проходять безліч обговорень, брейнштурмів, підходів, поглядів та тестів на актуальність і попит. Саме тому вони живуть та мають продовження. Для прикладу, програма «Моє майбутнє в агро» масштабується і у 2019 році до проєкту, який розпочався на Полтавщині, долучилися школи у Вінницькій та Хмельницькій областях. Зараз маємо понад 400 учасників, котрі вивчають «Агронауку» (спеціальний теоретичний курс з агротехнології, розроблений на замовлення «АСТАРТИ» Уманським аграрним ліцеєм) та практикують, вирощуючи рослини у теплицях. 

Другий рік поспіль у п’яти областях триває успішна реалізація проєкту «ІТ-освіта у сільській місцевості»: курс для дітей передбачає ознайомлення та вивчення візуального середовища програмування Scratch та програмування роботів Mbot. ІТнавчання для дорослих проходить для впевненої роботи з Microsoft Office, Linux, Googledocs, інтернет-ресурсами, соціальними мережами, платіжними системами, ресурсами для саморозвитку та додаткового навчання. Ми інтегруємо ІТ у всі сфери життя навіть у найвіддаленіших сільських територіях. Якщо потрібно — проводимо інтернет у школу, купуємо комп’ютери чи ноутбуки, робототехніку. 

Радіємо, що молодіжний проєкт «Підйом» (школа проєктного менеджменту для молоді) розширився до 200 учасників, яким вдається втілювати свої ідеї в життя. «Підйом» — це дуже емоційний проєкт, адже діти самі беруть на себе відповідальність за розвиток та майбутнє своєї громади, проявляють свої лідерські якості. Виграючи за підсумками навчання гранти, вони реалізовують власні проєкти. 

Так, завдяки «Підйому» в одній зі шкіл з’явився спеціалізований клас для дітей з вадами слуху. Автори проєкту — учні тієї ж школи, які зрозуміли, що їхнім особливим одноліткам важко навчатися у звичних для всіх умовах, і створили для них спеціалізовані. 

Ще один надважливий проєкт — перукарня для людей з обмеженими можливостями. Діти самі порахували, скільки таких людей проживає в навколишніх селах і запропонували надавати їм перукарські послуги вдома. 

І таких прикладів із реального життя у нас безліч, адже усі проєкти, які реалізовує «АСТАРТА», дають можливість навчатися, розвивати можливості та дух підприємництва, у такий спосіб збільшуючи можливості територій. Наше завдання: бути амбасадорами змін, маючи знання та можливості, ділитися ними з громадами. Ми формуємо репутацію бізнесу і агросфери не за рахунок дотацій, а шляхом спільного з громадами розвитку проєктів з високою доданою вартістю і можливістю масштабувати їх у всій країні. «АСТАРТА» об’єднує навколо себе людей, котрі націлені покращувати та розвивати Україну. Віримо, що нас ставатиме більше!