Точка зору

«Подушка безпеки» на локдаун?

Катерина Проскура
д-р економічних наук, сертифікований аудитор, судовий експерт КНДІСЕ

Набув чинності Закон України «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 04.12.2020 № 1071-IX (далі – Закон № 1071). Проаналізуємо, на яку державну допомогу може розраховувати малий і середній бізнес.

Допомога 1. Одноразова виплата державою 8 000,00 грн застрахованим особам – 1) найманим працівникам, що втратили частину зарплати через те, що їх роботодавці тимчасово припинили свою діяльність унаслідок локдауну; 2) фізичним особам-підприємцям (ФОПам), що з тих самих причин тимчасово призупинили економічну діяльність і втратили частину доходу.

Важливий акцент: претендент на отримання зазначеної допомоги має бути найманим працівником суб’єкта господарювання, основний КВЕД якого заявлений першим у відомостях з ЄДР станом на 31 жовтня 2020 та відповідає визначеним у Переліку видів економічної діяльності, або ФОПом, основний КВЕД якого заявлений першим у відомостях з ЄДР станом на 31 жовтня 2020 та відповідає визначеним у Переліку видів економічної діяльності (його наразі визначає Кабінет Міністрів України).

Виплата одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам здійснюється на підставі заяви, поданої в електронній формі з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.

Перерахування коштів для виплати одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань пенсійного забезпечення.

Допомога 2. Одноразова виплата суб’єктам господарювання – юридичним особам, які на дату набрання чинності Законом № 1071 вимушено скоротили (або можуть скоротити) передбачену законодавством тривалість робочого часу працівників. Теоретично, ці гроші мали б посприяти збереженню робочих місць у період локдауну. Тобто, роботодавець спрямовуватиме згадану державну виплату на одноразову матеріальну допомогу найманим працівникам (за зверненнями). Розмір такої допомоги (не більше 8 000,00 грн. на одного працівника) визначається пропорційно до робочого часу, що було скорочено (або заплановано скоротити), зокрема, й через вимушені зупинки виробничих і бізнес процесів.

Для отримання від держави цих грошей, юридична особа повинна подати заяву й відомості за формою, встановленою КМУ, через Єдиний державний вебпортал електронних послуг. У строки, визначені КМУ, ці дані в електронній формі мають надійти до територіального органу, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції.  

Допомога 3. Одноразова виплата держави суб’єктам господарювання, які є юридичними особами, – щоб відшкодувати витрати, понесені на сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Право на отримання такої компенсації є у тих підприємців, якщо на 31 жовтня 2020 їх КВЕД належав до визначеного Переліку видів економічної діяльності. Для реалізації права на отримання одноразової компенсації суб’єкт господарювання має подати в електронному вигляді заяву до податкового органу за місцем обліку як платник єдиного внеску. Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, на підставі поданих заяв формує Реєстр набувачів одноразової компенсації суб’єктам господарювання.

Сума одноразової компенсації суб’єкту господарювання розраховується як середнє значення сплачених суб’єктом господарювання сум ЄСВ за 10 місяців, що передували набранню чинності Законом № 1071. Розрахунок суми одноразової компенсації здійснюється шляхом ділення на десять суми ЄСВ, сплаченої за 10 місяців, що передували набранню чинності цим Законом.Розмір суми компенсації розраховується за основним місцем обліку платника єдиного внеску відповідно до наданих повноважень.

Умови надання допомог. Надання такої одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам здійснюється на підставі самостійного звернення такої фізичної особи.

***

Наразі маємо три одноразові допомоги і не маємо затвердженого урядовцями Переліку видів економічної діяльності та механізму подання суб’єктом господарювання електронної заявки на отримання допомоги. Тож, схоже, «подушка безпеки» у ФОПів та підприємств буде не надто вже й м’якою.