Точка зору

Плодоовочевий ринок циклічний –– важливо побачити це, проаналізувати ключові тренди й можливості

Дмитро Ніколаєв
менеджер проєкту UHBDP

На початку вересня у відкритому доступі з’явився довідник «Плодоовочевий сектор України 2019», що містить ключові показники сектору та дає розуміння картини сучасного плодоовочевого ринку.

Довідник підготовлений на замовлення Українського проєкту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP), який фінансується Міністерством міжнародних справ Канади, співфінансується та реалізується Менонітською Асоціацією Економічного Розвитку (MEDA).

Дані щодо виробництва овочів подані за 2019 рік, а порівняння середніх цін на найпопулярнішу овочеву продукцію охоплює період з 2017 по 2020 роки.

Проєкт UHBDP працює з виробниками плодоовочевої продукції, горіхів та меду на Півдні України: це Одеська Миколаївська, Херсонська, Запорізька області. Одним з головних напрямів проєкту є забезпечення вільного доступу до інформації та даних. Учасникам проєкту, яких вже понад 46 тисяч, потрібно розуміти, що відбувається на ринку плодоовочевої продукції, які тенденції йому притаманні. Звісно, можна отримати інформацію з відкритих джерел: сайтів служби статистики, матеріалів державної фіскальної служби, даних інших організацій та підприємств, але вся ця інформація не систематизована. Доведеться витратити багато часу, бо в кожного джерела своя логіка та структура викладення даних.

Ми зробили аналіз та систематизацію інформації щодо більш як 20 основних овочевих та ягідних культур, які вирощують фермери України. Дані представили в простій та доступній формі, без великих обсягів тексту, у вигляді зрозумілої інфографіки. Причому враховували дані не лише по всій Україні, а й намагалися показати, як виглядає світове споживання, як наша країна представлена на карті світу в розрізі обсягів виробництва та споживання овочів, фруктів та ягід.

У довіднику продемонстровано, які обсяги, культури та в які країни ми експортуємо, як змінювалася географія українського експорту, починаючи з 2010 року. Плодоовочевий ринок циклічний. Важливо побачити це, проаналізувати ключові тренди й можливості, які виникають на ринку. Це допомагає планувати роботу виробника, імпортера, експортера.

По кожній культурі проведений ретельний аналіз: показані в динаміці обсяги виробництва, імпорту, експорту, а також відзначені топ-10 компаній-експортерів і топ-10 імпортерів.

Гуртовий ринок «Шувар» надав інформацію стосовно динаміки внутрішніх цін: у довіднику показано, як змінювалася ціна на ту чи іншу продукцію за останні 3 роки. Завдяки інфографіці можна побачити зв’язок між виробництвом, експортом, імпортом та цінами на продукцію, бо ціна –– це завжди відображення попиту та пропозиції.

В довіднику також представлена інформація щодо забезпеченості овочами та фруктами різних країн світу, деякі з них виступають або нетто-експортерами, або нетто-імпортерами плодоовочевої продукції. Сподіваємося, що довідник буде корисним всім учасниками плодоовочевого ринку, зокрема виробникам, експортерам, імпортерам, а також представникам інших проєктів та державним органам.

Скачати довідник можна за посиланням: https://uhbdp.org/ua/news/doslidzhennya-rynku/plodoovochevyy-rynok-2019