Точка зору

Підібрати стабільну лінійку сортів пшениці складно, адже врожайність імпортних сортів залежить від погоди

Володимир Олійник
заступник директора з рослинництва ПСП «Новоселиця» (Житомирська область)

У нашій сівозміні під пшеницею 20%. Щороку висіваємо кілька сортів, як правило імпортних, змінюємо їх, шукаємо кращий. Однак поки що не можемо підібрати стабільну лінійку сортів: один рік урожайність «вистрелить», наступного – немає. Тобто ми чітко бачимо, що врожайність західних сортів залежить від погодних умов.

Однак у нашій сівозміні один постійний сорт є – це карликовий сорт луганської селекції Паляниця, який дає стабільний урожай, його легко збирати. Менше як 75 ц/га ми його не отримували. Імпортні сорти хоч і мають кращий за нього вигляд, але дають меншу врожайність. Ми порівнювали його і з нашими сортами, наприклад, харківської селекції, але вона поступилася луганській.

Для нас дуже важлива посухостійкість у пшениці. Адже Житомирщина хоч і розташована ближче до Західної Європи, однак погодні умови в нашому регіоні більш схожі до Луганської області, ніж до західноєвропейських. Усе-таки в нас випадає менше опадів проти Європи. Наприклад, за цей сезон випало 417 мм.

Проте найбільша проблема в нашій зоні – сильні вітри, а цього року ще й були сильні зливи. Тому 50% посівів пшениці, крім Паляниці, полягло від вітрів, тож збирання важке. Думаю, липневий холод і дощі також не сприятимуть підвищенню врожайності.