Точка зору

Орендар з доброю репутацією має переважне право на придбання орендованої земельної ділянки

Олександр Остапущенко
юрист підприємства «Агроекологія»

Орендар, який належно виконує договір оренди землі й своєчасно виплачує орендну плату, має переважне право на придбання орендованої земельної ділянки.

Наявність переважного права полягає в тому, що власник землі до підписання договору купівлі-продажу зобов’язаний письмово запропонувати орендарю купити земельну ділянку за ціною та на умовах, що запропоновані потенційним покупцем. Орендар у такому разі може погодитись і викупити землю або на власний розсуд і далі користуватися земельною ділянкою до закінчення чинного договору оренди землі.

Варто зазначити, що новий власник земельної ділянки набуває разом із правом власності на землю всі обов’язки попереднього власника, зокрема, обов’язок не перешкоджати орендарю протягом залишку строку оренди користуватися землею.

Повертаючись до переважного права, зазначу, що невиконання орендодавцем процедури відчуження земельної ділянки дозволяє орендареві через суд перевести на себе всі права покупця з одночасним відшкодуванням вартості земельної ділянки, зазначеної в договорі купівлі-продажу між орендодавцем і новим власником.

Варто пам’ятати, що орендар із вимогою про переведення на себе прав покупця може звертатися протягом року від дня укладання договору купівлі-продажу. Орендар дізнається про зміну власника землі під час виплати орендної плати або з публічного ресурсу Публічної кадастрової карти України.