Точка зору

Oптимістичний сигнал для України. Із КНР

Андрій Друзяка
директор Grain Star International

Наприкінці листопада Goldman Sachs повідомив, що китайський імпорт кукурудзи в 2021 календарному році становитиме 33 млн тонн, а в 2023-му виросте до 55 млн тонн. Це, на думку інвестиційних банкірів, свідчить про серйозні структурні зміни на зернових ринках КНР, що на довгі роки змінять фундаментальні чинники і на ринку кукурудзи.

Лише за останні місяці прогнозний обсяг імпорту кукурудзи на 2021-й, за повідомленнями різних джерел, називали на рівні 7,2 млн тонн, потім поступово збільшували до 12 млн тонн, 17 млн тонн, 22 млн тонн. І ось ця змінна величина дійшла до рівня 33 млн тонн.

У Китаї, нагадаю, маркетинговий рік починається 1 січня і закінчується 31 грудня, збігаючись із фінансовим роком. Просто їм так зручно – рахувати зерно й гроші одночасно. Відтак цифри різних джерел стосовно оцінки імпорту кукурудзи в Китай, що орієнтуються на «традиційний» МР, можуть бути вельми різними. Не кажучи вже про те, що більшість цифр, щодо сільськогосподарського ринку КНР – таємниця за сімома (по феншую) замками. Тож багато оглядачів китайського аграрного ринку, можливо, просто тицьнули пальцем у небо Піднебесної…

Нехай там як, зі збільшенням річної тарифної квоти до 33 млн тонн, імпортне мито в її рамках становитиме всього 1% (а не 65%, як на імпорт кукурудзи поза квотою). Розподіл квот відбувається напередодні нашого Нового року, а імпорт у їх рамках – після китайського Нового року – ще одна особливість китайських імпортерів. Принаймні, так було дотепер. Є сподівання, що між цими датами проясниться ситуація з обсягами квотованого імпорту кукурудзи в Піднебесну. Якщо прогноз Goldman Sachs виправдається, то Китай стане безумовним світовим лідером з імпорту кукурудзи.

Як зазначає Reuters, перетворення КНР у провідного імпортера кукурудзи призведе до змін у глобальній торгівлі зерном і дасть стимул виробникам зернової в усьому світі – стосовно задоволення китайського попиту. Схожа ситуація вже була в 90-х роках минулого століття, коли Китай почав імпортувати сою – це дало змогу фермерам Аргентини, Бразилії й США багатократно збільшити посівні площі под соєю.

Не залишиться поза процесами й Україна. За останні роки КНР був одним із основних імпортерів кукурудзи з України. А за перші місяці поточного сезону його частка в експорті зернової просто домінує: 721 тис. тонн або 40% із загального обсягу українського експорту в жовтні 2020-го; 1,3 млн тонн або 42% у листопаді (для порівняння: торік у жовтні – 136 тис. тонн, а в листопаді – 732 тис. тонн). Динаміка позитивна, якщо врахувати високий валовий збір кукурудзи минулого року і набагато менший цьогоріч.

Україна має високий ступінь залученості в китайський ринок кукурудзи з дуже хорошою перспективою. Шкода, що поточний рік нас підведе стосовно збільшення своєї, і так немалої, частки в імпорті кукурудзи в Піднебесну.