Точка зору

Одещина чекає дощу і готується до старту жнив

Михайло Лазаренко
заслужений працівник сільського господарства України, голова Подільської РВА (Одеська обл.)

За останні 15-20 днів на Одещині не було продуктивних опадів. Місцями йшли короткочасні грозові дощі, коли за 5 хв випадало близько 15-20 мм опадів, утім, така волога не працює на врожай, а навпаки робить лихо – посіви подекуди змивало, а подекуди вони вилягли. Та це були локальні випадки. Стресу рослинам додають і різкі коливання температур. Вночі температура повітря опускається до 5-9°С, а вдень досягає 29°С. Та завдяки рясним весняним дощам і дотриманню технології стан посівів переважно добрий. Звісно, нині дуже потрібна волога, тому про рекордний урожай наразі не йдеться.

Першим аграрії Подільського району почнуть збирати озимий ячмінь. Рослини дозрівають, тож, думаю, жнива стартують 25-27 червня. Ріпак уже відцвів і нині триває його налив. Аграрії в нашому районі сіють 75-80% гібридів, а решта – сорти. Нині більшість посівів перебувають у хорошому стані. Збирати ріпак почнуть, залежно від строків його вегетації, – 15-25 липня, адже погодні умови наразі помірні і ґрунтової посухи не фіксуємо, хоча запаси продуктивної вологи потребують поповнення. Ймовірно, не підживлені посіви ріпаку підлягатимуть збиранню раніше – 5-10 липня. Та їх відсоток незначний. У нас ефективно спрацювала програма кредитування «5-7-9», завдяки якій фермери мали змогу закупити добрива.

А ось кукурудза та соняшник через перепади температури стресують та відстають у розвитку. На поверхні ґрунту є тріщини глибиною від 5 до 12 см. До того ж кукурудзу та соняшник цього року посіяли набагато пізніше запланованих термінів – через затяжні дощі ці культури досівали до 10-15 травня.

Фітосанітарний стан посівів в цілому задовільний. Більшість аграріїв Подільського району вчасно внесли засоби захисту рослин, порушень технології немає, тому й інтенсивного розвитку хвороб чи шкідників не фіксуємо.

Утім, в агробізнесі не буває легких років, ризики є завжди. Наприклад, на сьогодні наші аграрії не реалізували ще до 40% минулорічного збіжжя, а на порозі – нові жнива. «Зерновий коридор» практично не працює, до того ж Європейські країни не в захваті від нашого експорту, тому прогнозувати, яким буде цей сезон з точки зору економіки, дуже складно. Ціни, озвучені на сьогодні (а це, наприклад, $300 за тонну ріпаку й $120-130 – за ячмінь) не покриють навіть собівартості. Та ситуація змінюється щодня. І все ж, вважаю, що головне зараз – вигнати ворога з нашої землі. Тож готуємося до жнив і працюємо на Перемогу!