Точка зору

Нові технології на фермі дозволяють запобігти втратам молока

Сергій Ясевін
директор СТОВ «Промінь» (Миколаївська область)

Наше господарство будує крос-корівник на 2,3 тис. голів. Його назва – від типу вентиляції: поперечно-припливно-витяжної.

Це – американська технологія, яка сьогодні є найдосконалішою технологією тепловідведення для молочних корів. У Європі немає прикладів її реалізації. В Україні – тим паче. Є, можливо, в Росії.

«Промінь» буде першим господарством в Україні, яке використає таку технологію.

Корівник буде розміром 365 х 90 м. З північного боку в нього входитиме повітря, а на південному боці буде встановлено багато вентиляторів, які витягуватимуть повітря з корівника. Завдяки вентиляторам створюватиметься поперечний потік повітря.

Що нам це дає? За рахунок збільшення ефективності тепловідведення ми в літній період зможемо запобігти втратам молока десь на 2 л на добу на кожну корову.

Наразі будівництво на етапі завершення земляних робіт і початку фундаментних. Уже повністю придбаний металокаркас від українського виробника «ЦКС» і днями почався його монтаж. Ми плануємо здати корівник в експлуатацію до кінця 2021 року.

Наше завдання – збільшити на цій фермі поголів’я дійних корів до 3-3,5 тис. голів і досягти добового валового надою 100-120 тонн проти сьогоднішніх 75 тонн. Наразі такий обсяг молока наше господарство отримує від 1,95 тис. корів.

У наявному корівнику зараз доять 37-38 л на корову, а передбачається отримувати не менше 40 л. Цього плануємо досягти за рахунок вентиляції, а також завдяки підстилці, яка створена за новими технологіями.

Ми обрали гумове покриття французького виробника Bioret Agri після порівняння різних зразків килимків, у тому числі робили колінний тест. По ціні він виявився вигіднішим, трохи тоншим (але це не критично для нас), із гарним показник міцності і довговічності, бо це первинна гума, а не перероблена.

На нього стелитимемо ще унікальну підстилку – заощадливу й екологічну – свіжовіджатий гній від тих же корів шаром у 10 см. Таку технологію ми також побачили у США. Вона дуже добре себе зарекомендувала. Деякі ферми в Україні вже використовують її.

Спеціальні сепаратори чавитимуть гній до вологості 70%, який власне і буде підстилкою. Така система не потребує на підстилку соломи, якої треба дуже велика кількість. Отже, ми отримуємо замкнений цикл на фермі: гній від корів повертається знову в корівник у вигляді підстилки.

Крім цього, частина гною ще піде на поле – десь у пропорції 50/50.

Наразі підшукуємо шнековий сепаратор підвищеного тиску – у нас таке обладнання не випускають, тому воно буде імпортним.

Ми плануємо також модернізувати два наявних корівника. Розраховуємо, що коли здамо в експлуатацію новий, переведемо туди всіх корів, і поставимо на реконструкцію раніше зведені корівники.

За придбання вітчизняного обладнання будемо раді отримати від держави відсоток у вигляді компенсації. Заявку, звичайно, подаємо, але не робимо залежним від неї наш бізнес, адже можна легко пролетіти. Дадуть – то й добре.