Точка зору

Непрофільний інвестор може досягти успіху в агросекторі

Сергій Шепетко
директор компанії «Агроінновація»

Таких фермерів як я називають непрофільними інвесторами — це коли у виробництво сільськогосподарської продукції інвестують люди, які ще недавно були працювали зовсім в інших галузях: юристи, фінансисти, логісти, будівельники, музиканти, журналісти. Багато хто з таких інвесторів невдовзі полишає цю справу — передусім ті, хто очікував швидких і легких заробітків, недооцінив сезонні та ринкові ризики. Ті, хто виявився не готовим працювати в умовах високої конкуренції та боротьби за пайовика, постійно навчатися самому й адаптовувати своє підприємство до умов, що постійно змінюються. Адже дохідна аграрна галузь не зробить пасивну інвестицію прибутковою. Успіх приходить до тих, хто по-справжньому зацікавлений справою.

Раніше я займався продажем автомобілів, але завжди мріяв про справу, яка виходить за рамки схеми «купив-продав». Сільське господарство дає можливість акумулювати досвід і створювати цінності. Тому, коли знайомий фермер запропонував разом орендувати поля на Київщині в селі Згурівського району, я пристав на його пропозицію.

Так, п’ять років тому я і ще два компаньйони, далекі від агрономічної справи, вперше посіяли соняшник і кукурудзу. Починати було лячно, бо якщо купиш не ту техніку, то її можна продати, а якщо посієш чи внесеш не те, що треба, можна й «закопати» гроші. Тому довелося почати з навчання: цікавились досвідом місцевих фермерів, відвідували семінари, студіювали літературу, вдавалися в специфіку формування собівартості агрономічної продукції.

Перший рік став справжнім випробуванням для нас: періодом суттєвих промахів і жорстких уроків. Якось не проконтролювали роботу найманого механізатора й отримали неякісні посіви: зі здвоєними й пропущеними рядками. Не відрегулювали обприскувач — місцями перепалили посіви кукурудзи, а в інших частинах рослини лишились без підживлення. Восени не додали добрив — і вирішили «компенсувати» навесні внесенням подвійної дози, що призвело до негативних наслідків. Не подумали про розміщення пасіки біля гречаного поля — отримали посіви з пустоцвітом; запізнились зі збиранням урожаю сої — втратили велику частину бобів. Звісно, що всі ці помилки позначилися на рентабельності підприємства.

Можливо, я трохи й шкодую, що ми відразу не найняли агронома. З іншого погляду, саме помилки дозволили нам зрозуміти залежність між агрозаходами й отримати безцінний досвід.

Через невдачі один із компаньйонів полишив справу, а ми з іншим партнером — узялися з іще більшим завзяттям, надихаючись нехай невеликими, але все ж успіхами. Так, компанії поталанило познайомитися з постачальником насіння — знавцем своєї справи. Він увів нас у курс справи щодо вибору виробників насіння, сортів і гібридів, застеріг, на чому не можна заощаджувати, надав рекомендації безпосередньо на полі після огляду посівів.

Уже через рік ми удосконалили сівозміну, увівши озиму пшеницю (таким чином, зокрема, стали оптимальніше застосовувати техніку); скоригували систему удобрення культур; почали приділяти максимум уваги налаштуванню посівної техніки та техніки з унесення засобів захисту рослин; доукомплектували технічний парк комбайном. На демоділянках випробовують різні сорти й гібриди культур і експериментують із нульовим обробітком ґрунту.

Надзвичайно важливе значення у цій роботі має планування робіт і вчасне їх виконання. Оскільки погода — дівчина дуже примхлива, важливо стежити за прогнозом погоди й використовувати «вікна» для виїзду в поле. У результаті — вийшли на середній показник урожайності культур у регіоні: соняшник — 32 ц/га, кукурудза — 100 ц/га.

Також збудували сушарку потужністю 200 т зерна на добу, а для вироблення енергії використовуємо відходи рослинництва — наприклад, від очищення зерна. Навіть з витратами на логістику це в 1,5–2 рази дешевше проти природного газу. Маємо склади, що дозволяє продавати збіжжя у найвигідніший для цього період — особливо це важливо в роки зі складними погодними умовами, коли за зниження врожайності витрати можна компенсувати високою ціною на зерно.

Ми продовжуємо працювати над покращенням результатів, усе більше заглиблюємось і дізнаємось про нюанси справи. Бо коли маєш бажання і ціль — то все до снаги. Це наш девіз у роботі.