Точка зору

Не буває поганої землі, буває поганий полив або неправильно підібрана технологія зрошення

Владислав Разкевич
керівник компанії «Евкаліпт Р»

Система зрошення інтенсивного саду нині не просто додатковий засіб отримати більший урожай і прибуток, а нагальна потреба, значення якої зростає зі зміною кліматичних умов. Нині переважна більшість садівничих господарств це усвідомлюють, тож разом із закладанням саду встановлюють і систему зрошення. Проте наскільки ефективно використовують систему та ресурси: воду, водорозчинні добрива, електроенергію, робочий час, залежить від технології зрошення, яку застосовують у господарстві, тобто від способів поливу та розрахунків кількості води. 

Для того, щоб досягти найкращих врожаїв і якості продукції та оптимально використовувати водні ресурси в умовах їх нестачі або обмеження на використання, господарствам потрібно налагодити якісний контроль над забезпеченням рослин вологою. Важливо контролювати витрати води та добрив регулюванням глибини зрошування — це єдиний спосіб економії ресурсів за умов підтримання оптимальної вологості в кореневій зоні рослин для досягнення найкращих результатів. Це є технологія точного зрошення. 

Упровадження технології допомагає економити воду завдяки її правильному розподілу згідно з погодними умовами, потребами рослини та контролю глибини поливу. Система керування зрошенням, яка складається з приладів контролю витрат води та приладів моніторингу поточного стану вологості ґрунту, є основним інструментом у технологіях точного зрошення. Прилади та програмне забезпечення системи дають змогу точно визначити, коли потрібно зрошувати та потрібний об’єм води з розрахунку на поливний блок або на гектар насадження — всі розрахунки отримують у режимі реального часу. 

Сучасна технологія точного зрошення вимагає точного вимірювання кількості вологи на всіх глибинах кореневої зони рослини. Саме ці дані дають змогу автоматично визначати необхідність поливу та розраховувати поточну кількість води для зрошування на задану глибину. Таку інформацію забезпечують профільні зонди з датчиками вологості ґрунту, які розташовані кожні 10 см по всій довжині зонду та мають довжину до 150 см. Накопичені дані зондів допомагають визначити здатність ґрунту утримувати вологу, точну глибину коріння впродовж її сезонного розвитку, слідкувати за водоспоживанням рослини. Це є найважливіша інформація для контролю зрошення — ключ до економії водних ресурсів господарства та до максимізації врожаю та якості плодів. 

Цього сезону ми провели низку успішних експериментів, впровадивши технологію в кількох господарствах із різними культурами. Перші корисні висновки, які зробили наші садівники та якими я можу поділитися, такі. 

Не варто поливати (та вносити добрива) там, де немає споживання води рослиною — це не тільки зайві витрати, а ще й шкода, тому що добрива, які не було засвоєно, кристалізуються та накопичуються у вигляді відкладених солей, просто кажучи, засолюють землю. 

Поливати потрібно тоді, коли цього потребують рослини, а саме, коли зменшується кількість доступної для рослин води. Через занадто часті поливи меншає кількість кисню у ґрунті, а це шкодить здоров’ю кореневої системи рослин та самого ґрунту. 

Не можна економити на забезпеченні рослин достатньою кількістю води — це призводить до зниження врожайності та якості фруктів. 

Не буває поганої землі, буває поганий полив або неправильно підібрана технологія зрошення. Натомість технологія точного зрошення значно підвищує ефективність використання іригаційних систем.