Точка зору

Навіть якщо росія захоче вийти з Чорноморської зернової ініціативи, для нас гарантами її виконання є Туреччина й ООН

Микола Горбачьов
президент Української зернової асоціації (УЗА)

Напередодні закінчення строку дії Чорноморської зернової ініціативи міжнародна спільнота та найвпливовіші світові інституції, включно з нашими гарантами її виконання Туреччиною та ООН, висловлюються за необхідність її подовження. Увесь цивілізований світ зацікавлений у тому, щоб «зерновий коридор» і надалі функціонував, забезпечуючи продовольчу безпеку планети.

За традицією росія розпочала висувати свої вимоги. Зокрема, на переговорах із Туреччиною голова МЗС рф лавров заявив, що подовження «зернової угоди» не буде, якщо не буде скасовано обмеження експорту агропродукції та добрив для росіян.

Але… продовольчі санкції не вводить жодна країна світу навіть проти таких держав, як Іран. Тому на росію не було й не буде накладено обмежень щодо експорту продовольства в інші країни — це чиста маніпуляція, яку спростовує, зокрема, й активна робота Чорноморської біржі, а також відвантаження агропродукції з портів Новоросійська, Ростова тощо. Навіть у Криму вони перевантажують зерно, яке крадуть в українців. За нашими оцінками, на тимчасово окупованих територіях лишилося близько 22–24 млн тонн зерна. Більшість вкраденого збіжжя росія експортувала. Ці факти задокументовано, і після нашої Перемоги ми зможемо отримати репарації від рф за крадіжку українського продовольства й порушення міжнародного законодавства. Механізми відстежування цих злочинів відомі, і МЗС та МВС України знають поіменно членів екіпажів суден, які вивозили наше зерно.

Також маніпуляцією й лякалками з боку рф є те, що без російських добрив Україна голодуватиме. Проте наші аграрії, ураховуючи родючість українських ґрунтів, зможуть виростити прекрасний урожай, навіть не застосовуючи велику кількість добрив. До слова, в Україні завжди вносили двічі менше добрив, ніж, наприклад, у Франції. Тому ми більше залежимо від погоди. Якщо вона буде сприятливою, втрати не будуть великими. Але у будь-якому разі ми вирощуємо набагато більше, ніж потрібно для внутрішнього споживання. Та й знайти добрива, якщо це буде потрібно, не є проблемою.

Зрозуміло, що і Україна обговорює напередодні пролонгації дії «зернової угоди» бажані зміни до Меморандуму, який, нагадаю, ми не підписуємо з країною-терористкою, а укладаємо з Туреччиною та ООН.

Зокрема, Україна наголошує на необхідності подовження дії «зернової угоди» на рік. Це дало б нашим сільгоспвиробникам більше впевненості в тому, що вони зможуть спокійно експортувати свою продукцію на логістичних шляхах. Це також дозволить усьому світовому суспільству не жити, як на пороховій діжці, а чітко знати, що зерно нового врожаю поїде до країн, які найбільше цього потребують. А додавання Миколаєва до переліку портів, з яких Чорним морем експортується українська агропродукція, допомогло б краще використовувати побудовану логістичну інфраструктуру.

Звісно, бажано було б досягти більшої ефективності в роботі Спільного координаційного центру (СКЦ). Але це питання лежить у площині внутрішніх переговорів.

Адже на сьогодні росія не лише зменшила кількість команд й обмежила щоденний режим роботи до 15–30, а навіть перевіряє те, що насправді не потрібно. Зокрема, інспектори чомусь вимірюють якість баластних вод, які набирає судно задля стабільного руху залежно від того, у яких водах корабель перебуває. Цей показник взагалі ніхто у світі ніколи не перевіряє.

Також російські інспектори перевіряють якість зерна, попри те, що товарні партії сформовано під конкретні вимоги покупців українського збіжжя. Тому вкрай потрібно прописати для СКЦ окремі правила, де буде чітко вказано, що вони мають перевіряти та яким чином. Це значно пришвидшить терміни перевірок і збільшить суднозахід у Босфор.

Сподіваюся, що Туреччина та ООН, з якими Україна й підписує Меморандум, підуть на укладання таких правил. Адже штучні простої небезпечні не тільки збільшенням кількості суден у чергах, вони призводять до втрат аграріїв. Кожен день простою коштує близько 20 тис. доларів. Якщо судно простоїть, як нині, 40 діб, це вже 800 тис. доларів. Тобто втрати на кожній тонні зерна становлять близько 30 доларів. Така ось ціна затягування перевірок суден…

На мою думку, новий Меморандум буде підписано за кілька днів до кінця його строку дії. Сподіваюся, що термін дії «зернової угоди» буде тривалішим, ніж тепер. Проте, навіть якщо росія захоче вийти з Чорноморської зернової ініціативи, для нас гарантами її виконання є Туреччина й ООН.

Поготів, що попередній досвід показав, що робота інспекцій без росіян значно пришвидшилася. Коли рф ненадовго вийшла із «зернової угоди», СКЦ щодня перевіряв по 50–60 суден, тобто у 10 разів більше, ніж тепер.

Утім, УЗА звернулася до ООН, Туреччини та світового товариства з пропозицією відновити в Чорному морі вільне судноплавство, адже Чорне море — це не внутрішнє море росії, де вона може витворяти, що їй заманеться.