Точка зору

Наше виробництво салатів може зупинитися

Сергій Ленчук
директор ТОВ «Галіція Грінері»

«Галіція Грінері» розташована в місті Буськ на Львівщині. Ми вирощуємо салати в скляних теплицях для українського ринку. Попри значний спад попиту, невизначеність на енергетичному ринку, зростання собівартості виробництва, ми працюємо. Але, якщо не зможемо відновити повноцінну подачу електроенергії, на осінь і зиму будемо вимушені зупинитися.

Минулого року, після дій росії на газовому ринку, відбулося подорожчання енергоносіїв. І в попередньому опалювальному сезоні, внаслідок високих цін на газ і так само високої ціни на електроенергію, ми працювали практично у збиток. Чекали, що весна і наступний рік нам допоможе якимось чином зміцнити свою фінансову позицію, робити модернізацію котельного обладнання, зробити запас палива для твердопаливного котла або закупити газ у сховища Нафтогазу, як ми практикували в попередні роки. Минулий рік ми його не закупили, тому, що ціна була надзвичайно високою.

Після початку війни реалізація салатів взагалі зупинилася, потім поступово пожвавлювалася на заході України, де ситуація була більш-менш спокійною. Хоча й тут велися обстріли. Наше підприємство потерпіло внаслідок обстрілу, який відбувся по так званому «об’єкту інфраструктури». Від цього об’єкту ми отримували електропостачання. 

Зараз ми працюємо на резервному живленні але його потужності не достатньо для того, щоб забезпечити роботу системи досвічування. Без неї ми зможемо допрацювати до жовтня, а потім мусимо припинити вирощування салатів. 

Відновлення постійного електропостачання під великим знаком питання.

Переналагодитися на вирощування інших культур не планували. Бо це потребує великих капітальних інвестицій, та більших витрат на опалення та електроенергію. Вирощування томатів та огірків круглий рік з досвічуванням потребує на 65% більше електроенергії та, відповідно, і опалення теплиці.

Прогнози робити складно.

Найбільші статті витрат – електроенергія і газ. За прогнозами, електроенергія могла би бути дешевшою цього року, ніж минулого. Але це дуже залежить від подій в Енергодарі, де виробляється чимала частка найдешевшої електроенергії атомних станцій. 

Зараз газ, який можна закупити у сховище коштує 30 тис. грн/1000 м3. Це дешевше, ніж 36, 45 і навіть 60 тис. грн/1000 м3 минулого року.

Крім того, на 50% подорожчала упаковка. Зросли транспортні витрати, подорожчали інші складові виробництва.

Ми розглядали питання переходу на тверде паливо. Але не вугілля, бо воно дороге, екологічно брудне. Інші види палива потребують значних інвестицій в котел, бак-акумулятор, багато додаткового обладнання.

Потрібні кошти на енергомодернізацію, але якщо ми не зможемо відновити повноцінне енергопостачання, не зможемо вирощувати салати. Не буде й сенсу цього сезону вкладати кошти в енергомодернізацію.