Точка зору

Нам дуже важливо продавати капусту в квітні й на початку травня

Андрій Романів
директор ТОВ «Раст-Агро», Дніпропетровська обл.

Ми спеціалізуємося на капусті тривалого зберігання. Маємо два сховища, одне з яких – охолоджуване. Нам дуже важливо продавати капусту в квітні й на початку травня. Фінансово це виправдано.

Вирощуємо три-чотири сорти від пізньо-середнього, який збираємо в серпні, до дуже пізнього, який заготовляємо в листопаді.

В овочівництво потрапив не одразу. З другом оптом продавали продукти харчування в Дніпродзержинську. Хотіли відкрити лінію з виробництва томатної пасти. Оскільки це було взимку, то вирішили почати з вирощування томатів. За 15 км був колишній овочевий радгосп “Більшовик”. Тут професійні бригади овочівників сиділи без роботи. Ми орендували 20 га, нам дали агронома, техніку, людей. Основною культурою була білоголова капуста.

Потім з партнером розійшлися, я працював як ФОП. 

Із сортових капуст перейшов на гібридні. З кожним роком частка збуту в супермаркети зростала. Щоб було легше з ними працювати, торік зареєстрував ТОВ “Раст-агро”, взяв у оренду 90 га паїв. 

Сильно розширюватися не планую, будемо зростати за рахунок збільшення врожайності, якості, правильного зберігання.

Основною культурою залишається капуста. Непогано виходить морква, через рік посадимо цибулю.

Спеціалізуємося на пізній капусті. Майже 10 років працюємо з компанією «Сингента» і дуже задоволені. Ця компанія є лідером серед пізніх гібридів капуст. Лінійка сортів тут дуже широка: ми можемо орієнтуватися на вимоги супермаркетів, переробних підприємств, планувати дуже довге зберігання. Для себе ми обираємо Агресор, або його наступників, бо це гарантовано великий врожай, гарної якості. Цей сорт не призначений для тривалого зберігання. Для цієї цілі ми вирощували Зенон. Зараз від старих гібридів відходимо. Спробували Лексикон, Сторідор. У Лексикона зберігання гірше, а у Сторідора – краще, ніж у Зенона. Але на останньому ми не добираємо врожайність.

Наступного року хочемо спробувати Епікур, залишаємо Лексикон, Агресор. Загалом плануємо посадити до 35 га капусти. Орієнтуємося в першу чергу на супермаркети.

За їхніми вимогами головки мають бути не малими, не великими, без ознак бактеріозів, ушкоджень трипсами. На ринок здаємо другий сорт, зазвичай це коштує удвічі дешевше.

20-30% продавали на переробку. Добре в цьому плані показував Зенон, який годиться і для споживання в свіжому вигляді, і для квашення, і для голубців.