Точка зору

На овочі борщового набору маємо стабільні плани, незважаючи на карантин

Євген Маркобок
фермер, Херсонська обл.

Пандемія коронавірусу та карантин не вплинули на наші виробничі плани, затверджені ще в лютому.

Ажіотаж на овочі після оголошенння карантину через пандемію коронавірусу на наше господарство практично не вплинув. Він припав якраз на кінець сезону, коли овочів у сховищах практично не залишилося. Зараз пічищаємо залишки буряків: частину утилізуємо, частину допродуємо.

Оптовий ринок у Великих Копанях працює. Тож карантин на нас майже не вплинув. Єдиний момент – через низькі ціни втратили виробники редиски. Якийсь час оптові покупці побоювалися їхати на цей ринок. Тоді ж закрили більшість продовольчих ринків по вісій Україні.

Якщо все овочівництво схоже на лотерею, то вирощування редиски – на казино. Але ця культура не є ключовою.

У нас основними овочевими культурами є цибуля, морква, буряк і томат на переробку. Минулого року зі зміною власника в переробній компанії “Чумак” покращилася ситуація з розрахунками за продукцію.

Оскільки ми звикли, що овочівницький бізнес має значні цінові ризики, то і в нестандартній ситуації з тривалим краантином всієї країни не бачимо великої загрози.

Маємо контракт лише на постачання томатів. Всі інші овочі вирощуємо на власний ризик. Як, завжди.

Передбачаємо, що цього сезону буде менше проблем із трудовими ресурсами, адже багато людей, які їздили за кордон на заробітки залишаться в Україні. Але буде більше клопоту із дотриманням дистанції під час доставки на робоче місце.

Зараз фермерів звинувачують у спекуляції під час епідемії. В газетах пишуть, що вони піднімають ціни на овочі. При цьому не бачать, що в кінці сезону овочі дорожчали щороку, що утворився високий попит, який не встигають задовільнити.

Морква зросла в ціні до 4 – 4,5 гривень за кілограм, буряк із 1,5-2 гривні за клограм подорожчав до 2,5-3,5 гривень за кілограм. Це компенсує фермеру хоча б витрати на зберігання.