Точка зору

На часі впровадження точних систем

Олександр Кулай
агроном ФГ «Кондор С» (Миколаївська обл.)

Сьогодні основна наша ціль – триматися на плаву. Зараз не думаємо про стрімкий розвиток. Утім, динаміка руху все ж є, адже ми не зупинилися. Незважаючи ні на що, працюємо – сіємо, збираємо та йдемо вперед.

Наразі виконуємо свої зобов’язання перед пайовиками та банками. Реалізовуємо продукцію на внутрішньому ринку, а також відправляємо на експорт. Логістику з перевезення зерна забезпечуємо самостійно, для чого придбали вантажний автомобіль. Таким чином встигаємо більше й покращуємо економіку виробництва.   

Маємо певні проблеми через вимкнення електроенергії. Найбільше вони впливають на роботу нашої сушарки: є світло – працюємо, немає – зупинилися. Аби якось прискорити процес працювали у дві зміни.

Відсутність світла скоригувала роботу офісу. Довелося придбати генератор на 20 кВт, оскільки маємо свою систему опалення, власні сервера, готель. Разом із тим були проблеми з Інтернетом: коли вмикали електроенергію, то не було Інтернету, й навпаки – коли зникало світло, то з’являвся Інтернет. Відтак, ми домовлялися з нашим оператором мережі, аби він запускав генератор, відповідно до нашого графіку. Таким чином адаптувалися й наша робота практично не зупинялася.

Хотіли б звісно ще придбати генератор для господарства, але для наших потреб потрібен агрегат потужністю принаймні 150 кВт, що коштує €35-40 тис. Наразі ми не готові до таких додаткових витрат.

Перебої зі зв’язком вплинули на керуванням технопарком. Наш транспорт обладнаний GPS-трекерами й ми зазвичай бачимо, як він пересувається та з якими параметрами, наприклад, скільки пального залишилось у машині. За відсутності Інтернету ці дані не відображаються. Їх можна переглянути лише потім, у історії. Та ми розуміємо, що є господарства, яким набагато важче та які мають серйозніші проблеми. Тому ні на що не скаржимося.

Поступово починаємо дефектувати й ремонтувати агрегати: майстри розбирають знаряддя, виконують токарні та слюсарні роботи. Зазвичай робили це дещо пізніше, але через відключення світла тепер працюємо на випередження. Обслуговуємо техніку здебільшого власними силами. За час нашого господарювання вже отримали розуміння, що в імпортній техніці можемо полагодити самі. Запчастини купуємо різні. Іноді можна придбати замінник, а є такі речі, коли ти розумієш, що потрібен лише оригінал, скільки би він не коштував. Це розуміння й цей досвід дають можливість заощаджувати певні кошти. У деяких питаннях економія сягає 50-60%. Та іноді ти стаєш заручником ситуації, наприклад, коли комбайн зупинився в полі. Тоді ми відштовхуємось від того, де найдешевша позиція або що є в наявності прямо зараз. Мастила використовуємо лише імпортні, від виробника техніки. Навіть у КАМАЗи заливаємо мастило John Deere. Завдяки його високій якості, техніка працює краще та з вищим моторесурсом. Так, маємо впевненість у завтрашньому дні й не очікуємо різних «сюрпризів».  

Велику перевагу нам надає відмова від обробітку ґрунту. Адже зважаючи на вартість пального та різних матеріалів, обслуговування техніки потребує сьогодні значних капіталовкладень. Утім, багато аграріїв продовжують орати, дискувати, культивувати… Насправді не так багато господарів шукають якусь альтернативу та намагаються знизити собівартість продукції. Це досить прикро. Та в кожного підприємця своє бачення.

На моє переконання, варті уваги технології точного землеробства. Наприклад, система паралельного водіння. Ми її встановили вже давно й завдяки цьому економимо час, кошти та інші ресурси. Найбільш помітний ефект у порівнянні. Наші трактори працювали в одному холдингу під час культивації й обробляли за зміну 120 га. Тоді як інші трактори, що агрегатували з культиваторами такої ж ширини захвату, але не обладнали системою навігації, обробляли 90 га. І це тільки за одну зміну, а якщо зробити підрахунки у масштабах всього підприємства, то ми побачимо які великі об’єми пального можна зекономити й на скільки більше гектарів обробити за той самий час. Тому я вважаю, що сьогодні саме час впроваджувати такі технології й активно ними користуватися.