Точка зору

Моделі цінової поведінки кукурудзи свідчать, що в цього активу високі шанси зростання вартості до 210 дол. за тонну на умовах FOB

 

В арсеналі аналітичних засобів сучасного трейдера чимало інструментів. Передусім — баланс попиту й пропозиції активу, а також суміжних активів (бо, прогнозуючи майбутню ціну кукурудзи, не завадить мати бачення перспектив, наприклад, фуражної пшениці та ячменю). А крім цього треба бути в курсі, скажімо, поточного ставлення інвесторів до сировинного ринку взагалі, вартості індексів морського фрахту й ситуації на валютному ринку (зважаючи на зміну котирувань валют країн — головних конкурентів українських сільгосппродуктів на світовому ринку). Тож доводиться застосовувати фундаментальний і макроекономічний різновиди аналізу, зосереджені на аналізі балансу попиту й пропозиції та загального стану економіки.

 

Утім, є й інший різновид аналізу — технічний, — яким попри його суперечливу природу активно послуговуються трейдери. Технічний аналітик робить припущення, що актив має «пам’ять». Тож підказки щодо майбутнього руху ціни шукають у минулій ціновій історії активу. На ціновому графіку «технік» намагається знайти певні моделі цінової поведінки активу, що повторювалися в минулому, рік за роком, багато разів. Якщо пошук був вдалий і технічний аналітик знаходить певну закономірність у поведінці ціни на минулих цінових графіках, то робить припущення, що з високою ймовірністю подібна модель спрацює і в майбутньому — під час формування сприятливих передумов. Фактично технічний аналіз цінових графіків повністю ігнорує фундаментальні й макроекономічні чинники та спирається тільки на історичну поведінку активу.

 

Нехай яким ірраціональним видається технічний аналіз, та він має цілком здорове підґрунтя для ринку сільськогосподарських активів. Вони, більше ніж будь-які інші, підкоряються ритму сезонності. Традиційно напередодні врожаю ціни зростають на очікуваннях потенційної посухи, але невдовзі падають і досягають свого дна, коли новий урожай зерна масово виходить на ринок. Крім того, є дуже висока сезонність експорту з основних країн — виробників сільськогосподарської продукції, пропозиція з яких раз по разу накочується на ринок. Це можуть бути досить розмірені хвилі пропозиції, розтягнуті протягом тривалого періоду, як на ринку пшениці, або одночасне цунамі, як вереснева пропозиція на ринку кукурудзи.

 

«Технарі» бачать ринок через призму трендів — цінового каналу, окресленого двома паралельними лініями, що утворюють певний коридор (ці лінії буквально накреслюють на ціновому графіку). Ціна зазвичай вкрай неохоче виходить за його межі і рухається цим коридором протягом тривалого періоду. Коли вона наближується до нижньої межі, технічні аналітики роблять припущення, що її не буде порушено, й ціна має відстрибнути вгору.

 

Саме така ситуація склалася на ціновому графіку кукурудзи на Чиказькій товарній біржі. «Цариця полів» уже понад два роки перебуває в межах висхідного тренду. Від поточної ціни 349 центів за бушель до нижньої межі залишилося лише 14 центів, або 4% руху. Тому технічний аналітик уже припускає, що незабаром вартість кукурудзи досягне дна й відштовхнеться від нижньої межі близько позначки 335 центів за бушель і візьме курс на верхню обмежувальну лінію цінового каналу. Якщо очікування технічного аналітика справдяться, ринок згодом візьме курс на рівень 420 центів за бушель, тобто потенціал зростання кукурудзи становитиме близько 25%.

 

Хоча технічний аналіз має багато вад, проте він виконує дуже важливу функцію: «технік» здатний легко визначати цінові орієнтири, до яких ціна має знизитись, або зрости. Бо, справді, зазвичай трейдери та виробники стають заручниками своєї жадібності чи страху. Якщо ціна зростає, то дуже часто її фіксують занадто рано або занадто пізно. Натомість технічний аналіз досить легко визначає цілі ринкових рухів. Наразі ринок кукурудзи перебуває під тиском із метою 335 центів за бушель. Ми розуміємо, що загальне середовище буде сприятливим для ведмедів. Хоча наприкінці серпня США та Мексика, головний ринок збуту американської кукурудзи, мають укласти нову торговельну угоду, але ще до 10 вересня Сполучені Штати можуть оголосити про запровадження додаткових 25% мит на китайські товари в обсязі 200 млрд. Китай у відповідь спробує вжити обмежувальні заходи для американських товарів. Очікування цих подій тиснутиме на ринок. Крім загального негативного ефекту для товарних ринків від нового раунду загострення торговельної війни додатковий тиск на кукурудзу може створювати потенційне збільшення врожайності у США в черговому звіті міністерства сільського господарства США (звіт мають оприлюднити 10 вересня).

 

Утім, уже із середини вересня, імовірно, після виходу на позначку 335, трейдери, що використовують для аналізу «техніку», почнуть дивитися вгору і їх довготривалою метою стане рівень 420. Справді, попри рекордну врожайність у США й, можливо, в Україні, пропозиція кукурудзи у світі цього року буде значно скромнішою через слабкий урожай у Південній Америці. Натомість попит на кукурудзу у світі й далі зростає. Як наслідок, співвідношення попиту та пропозиції кукурудзи у світі — на багаторічному мінімумі. Тож підкладаючи цей фундамент під «технічні» спостереження, можна дійти висновку, що шанси зростання вартості кукурудзи до рівня 420 центів за бушель(165 дол. за тонну) на кінець зими дуже високі. Додаючи до вартості кукурудзи на Чиказькій товарній біржі потенційно високий базис 45 дол. на тонні (пам’ятаємо про слабку пропозицію від нашого головного конкурента — Бразилії), можемо отримати орієнтовну вартість української «цариці полів» 210 дол. за тонну на умовах FOB. За такою логікою, поєднуючи навички технічного аналізу й розуміння фундаментальних чинників впливу, трейдери формують чітке бачення цінових орієнтирів на майбутнє.