Точка зору

Кожна гривня, інвестована в «холод», має працювати

В'ячеслав Мохов
директор Ralco Technic

У фермерів, які цікавляться холодильним обладнанням, є дві основні больові точки: терміни й вартість.

Щодо термінів, ми завжди виконуємо роботу вчасно –– фермери цінують, наскільки це важливо. Агробізнес прив’язаний до циклів вирощування, і коли замовник розраховує, що зможе в потрібний термін закласти врожай на зберігання –– так і має бути. Бо це впевненість у тому, що інвестиції працюватимуть.

У зв’язку з тим, що в багатьох країнах ЄС після початку пандемії були запроваджені локдауни, виробництво на багатьох заводах було призупинено. Зокрема, були зменшені обсяги виробництва охолоджувачів для фрукто- і овочесховищ, через що є затримка з термінами поставок на 1,5–2 місяця. Європейські заводи не встигають виконувати замовлення. Це слід враховувати тим фермерам, які почали будівництво в липні-серпні й хотіли восени мати камеру для зберігання продукції з охолодженням або РГС. Для зберігання плодоовочевої продукції така затримка може бути істотною.

Щодо вартості обладнання –– на жаль, вона зросла через подорожчання металу на світовому ринку. Тож нині всі постачальники холодильного обладнання (так само, як і постачальники техніки чи будівельники) змушені корегувати ціни. Відповідно, ті бюджети, які закладалися господарствами на будівництво сховищ на початку року, довелося змінювати. Зі свого боку, для аграріїв Ralco Technic разом з «ОТП Банк» може запропонувати кредитування. Можемо розглянути варіанти відтермінування частини платежу, оскільки будуємо надійні партнерські відносини.

Основна цінність Ralco Technic –– кваліфіковані інженери, які можуть підібрати найкращий варіант обладнання, а воно складається із сотень (іноді навіть тисяч!) компонентів, один агрегат –– це від 75 компонентів. І в підборі кожного компонента треба врахувати його енергоефективність, ресурс роботи, амортизацію, вартість. Кожна деталь має свою функцію і коштує певних грошей. Це не про те, щоби просто зібрати холодильну систему –– така робота під силу навіть низькокваліфікованому спеціалісту. Мета –– щоби кожна гривня, інвестована в обладнання, працювала на замовника.

Важливо, що після запуску об’єкта ми забезпечуємо супровід. У нас є унікальна система RalControl24 –– це екосистема з обладнання, програмного забезпечення та спеціалістів, яка моніторить роботу всіх електронних систем холодильних камер. Система передає інформацію на диспетчерський пункт, де цілодобово, 24/7, чергує відповідальний працівник. І в разі виявлення збоїв на місце одразу виїздить сервісна служба, укомплектована транспортом і обладнанням.

Підкреслю, що ми –– професійна інжинірингова компанія, яка проєктує, будує та обслуговує системи холодозабезпечення для аграрного бізнесу з 2007 року. У портфоліо компанії –– понад 400 реалізованих проєктів. Це сховища для зберігання фруктів та овочів, холодильні камери з РГС, цехи для заморожування плодоовочевої продукції та її подальшого зберігання.

Ralco Technic має великий досвід у ритейлі, мало не кожні 2–3 дні запускаються в роботу нові супермаркети, для яких ми постачаємо холодильне обладнання: лише за минулий рік ми виконали 110 таких контрактів в Україні, Азербайджані та Польщі.

До речі, на ринок Польщі наша компанія вийшла три роки тому і швидко на ньому закріпилася, нещодавно ми відкрили офіс у Німеччині. Беремо участь у проєктах ФАО (сільськогосподарської організації ООН), постачаємо обладнання в країни, де працюємо як виконавці робіт, зокрема в Казахстан і Азербайджан.