Точка зору

Коли почали поливати за приладами, врожайність овочів зросла на 15–20%

Вадим Скидан
головний агроном ПСП «Схід-Авіа-Агро», Харківська обл.

Три роки тому наше господарство почало вирощувати овочі на крапельному зрошенні. У цілому зрошуємо 160 га, із них 35 га овочів: часник, цибуля, морква, картопля. Поливну воду використовуємо із Сіверського Донця –– це головна водна артерія Східної України. Перший рік поливали без вологомірів, а коли в кінці вегетації проаналізували поливний сезон, то зрозуміли, що нераціонально і непродуктивно використовували поливну воду. Деякі ділянки пересушували, натомість інші –– перезволожували, мали перевитрати електроенергії. Постало питання щодо придбання вологомірів.

Другий рік поливаємо за показаннями тензіометрів. Інструкція до приладів містить чітку інформацію, як їх встановлювати, експлуатувати, як переводити значення тиску у вологість ґрунту. Дозаправлення тензіометрів чистою водою проводимо два-три рази за сезон, адже наявність повітря в тензіометрі впливає на точність вимірювання. Єдиний нюанс –– вітчизняні тензіометри не витримують морозів, тож у холодний період року їх не можна залишати в ґрунті.

Коли ми почали поливати за приладами й тримати не менше 70% польової вологості ґрунту, врожайність овочів зросла на 15–20%

Доцільно на початку роботи з приладами вести журнал поливів, в який записувати контрольні показники тензіометрів на початку поливу і час, коли вологість досягла польової. Це дає змогу зорієнтуватися, скільки потрібно поливної води.