Точка зору

Картоплі буде вдосталь

Орест Кравчук
керівник кластеру «Картопля», «Контінентал Фармерз Груп»

Говорити про результати сезону ще зарано, для реальної оцінки потрібно опрацювати хоча б 30% площ під культурою. Зважаючи на дощову погоду, процес рухається з перервами.

За попередніми прогнозами, «Контінентал» планує вийти на планову врожайність, яка закладена для насіннєвої картоплі на рівні 28 т/га, а для чипсової та столової — 28,5 і 37 т/га відповідно.

Безумовно, війна вплинула на галузь, але загалом ринок картоплі залишається стабільним. Є певні зміни в традиційних джерелах її надходження: цього сезону частина картоплі потраплятиме від приватного сектору, а не від виробників, які займаються вирощуванням у промислових масштабах. Це зумовлено й тим, що у регіонах, де відбувалися або й досі відбуваються воєнні дії, виробники не могли на повну потужність вести господарську діяльність.

Тож турбуватися про дефіцит картоплі внутрішньому споживачеві немає причин. Варто враховувати відтік людей за кордон, а отже, зменшення попиту та кількості споживачів. Українським картопляникам удалося виростити хороший урожай. Посушлива погода хоч і вплинула на продуктивність, але створила умови, які були несприятливими для розвитку хвороб. Прогнозуємо, що цього сезону попит повністю покриє пропозицію.

Якщо говорити про частку імпортного продукту, то є певні сумніви щодо насичення ринку завізною картоплею. Адже відмова від російських і білоруських постачань та посушлива погода, на яку скаржаться європейські виробники картоплі, дадуть змогу без проблем реалізовувати український продукт внутрішньому споживачеві.

«Контінентал» традиційно для себе вирощує чипсові, насіннєві та продовольчі сорти. Цього сезону Компанія вирощує серед чипсових сортів Леді Клер, Піроль, Опал. Столові сорти: Рів’єра, Коломба, Мелоді. А також картоплю сорту Фонтане. Цей сорт вважається універсальним і використовується у чипсовому, столовому та крохмальному напрямах. «Контінентал» став одним із перших виробників, які вирощують сорт Фонтане у виробничих масштабах. Його товарне виробництво почалося нинішнього року, під цю картоплю відведено понад 200 га.