Точка зору

Фунгіциди-ретарданти: не прогадати у виборі

Олександр Соловйов
менеджер з технічної підтримки, напрям «Фунгіциди на технічних культурах», компанія Syngenta

В осінній період треба не лише забезпечити розвиток рослин і запобігти їх переростанню, а й зберегти листковий апарат від ушкодження хворобами. Адже ураження хворобами знизить продуктивність листкового апарату, а отже, й фотосинтезу, від ефективності якого залежить нагромадження цукрів у тканинах рослин і формування розміру кореневої шийки, що є запорукою успішної перезимівлі. Тому застосування фунгіцидів-ретардантів восени є обов’язковим заходом.

Інтенсивність їх застосування залежатиме від термінів сівби, її густоти й інтенсивності росту конкретного гібрида на початкових етапах. І, звісно, від погодних умов: за достатньої кількості опадів і сприятливого температурного режиму ризик переростання рослин зростатиме.

У виборі фунгіцидів-ретардантів заслуговують на увагу комплексні рішення. Так, застосування ретарданту Сетар восени запобігає переростанню і витягуванню точки росту, сприяє формуванню міцної кореневої шийки та розвинутої кореневої системи, накопиченню цукрів у клітинах рослин. І звісно ж, захисту від хвороб.

Оптимальною фазою розвитку рослин для інгібування росту в осінній період є фаза 4–6 листочків. Для визначення доцільності повторного застосування ретардантів слід орієнтуватись на погодні умови й описані вище чинники.

Застосування навесні дозволяє запобігти виляганню й стимулює гілкування, досягти дружнього зацвітання квіток і достигання, захистити весняний приріст листя від фомозу й альтернаріозу.