Точка зору

Для захисту від АЧС китайські свинокомплекси повертаються до замкненого циклу

Віталій Башинський
міжнародний експерт ФАО з питань ветеринарної медицини та безпечності харчових продуктів

Теорія біобезпеки свинокомплексу, яку розробили в Китаї у відповідь на епідемію АЧС, – так звана теорія Великої стіни – передбачає багато рівнів контролю та пунктів перевірок.

Усіх свиней господарства утримують у зеленій зоні в цілковито закритих будівлях (див. схему). Це – територія найвищого рівня контролю. Навколо неї – кілька стін (рівнів надзвичайно жорсткого контролю), які мають мінімізувати ризики занесення вірусу АЧС.

Перший контроль – вхід до зеленої зони; другий – вхід до рожевої, проміжної, зони; третій – вхід до основної зони, де розміщуються адміністративні будівлі.

Китайці розробили рейтинг джерел інфікування вірусом АЧС, який показує, на які чинники передусім звертати увагу та як вибудовувати теорію «трьох стін».

1. Живі тварини

2. М’ясо/кров/сперма

3. Гній/побічні продукти

4. Підстилка/вода

5.Транспорт

6. Інструменти та матеріали

7. Одяг та взуття

8. Персонал

9. Корми

10. Собаки

11. Коти

12. Гризуни

13. Птахи

14. Мухи/комарі

15. Пил/бруд

16. Повітря

Кількість рівнів біобезпеки було чітко визначено: нині у Китаї їх має бути щонайменше два, але бажано три.

Потім були визначені межі різних рівні біобезпеки – кожен контур повинен бути замкненим. Жодних виключень для перетину того чи іншого контуру не може бути.

Також встановлено режим допуску між різними рівнями біобезпеки. Найжорсткіший рівень допуску – до зеленої зони. До неї можуть потрапляти виключно об’єкти, необхідні для життєдіяльності свиней та проведення роботи з тваринами. Отже, людина, корм, пакування тощо, аби потрапити в будь-яке приміщення з тваринами, мають пройти мінімум два рівня контролю, а в їхньому випадку – три.

Всі типи чинників ризику у зонах регулюються.

Китайці прийшли до думки, що свинокомплекси повинні повернутися до виробництва в замкненому циклу. Всі майданчики, в тому числі зі свиноматками рівня високої генетичної цінності для продукування ремонтного молодняку, розміщуються на одній території – де і ремонт, і відгодівля.

Таким чином вони виключили всі зовнішні переміщення, зібравши всіх свиней в одній зеленій зоні.

Сьогодні в Китаї всі нові проєкти (великі підприємства) плануються й узгоджуються з компетентним органом у сфері ветеринарної медицини країни за моделлю замкненого циклу.