Точка зору

Для великих компаній витрати за новою програмою страхування від АЧС будуть значними

Ірина Чарковська
фінансовий директор «Ґудвеллі Україна»

Африканська чума свиней зараз є чи не найбільшим ризиком для компаній, котрі займаються вирощуванням свиней. На жаль, на страховому ринку сьогодні немає продукту, який би допомагав сільськогосподарським компаніям покривати свої ризики. 

Варто зазначити, що асоціація «Свинарі України» (АСУ) вже протягом тривалого часу докладає значних зусиль для того, щоб запропонувати своїм учасникам доступну програму страхування від цієї хвороби.

Нас зацікавив останній продукт АСУ, запропонований спільно зі страховою компанією «Перша». Однак після глибшого аналізу та додаткових розрахунків він також виявився неефективним для нашого господарства.

Для великих компаній витрати на страхування по цій програмі будуть значними, а можлива компенсація при знищенні всього стада свиней становитиме менше 20% від його вартості. Тому на сьогодні найнадійнішим захистом від АЧС для нас є жорсткі правила біобезпеки всередині компанії.

Аналізуючи ситуацію в сусідній з нами Польщі, де знаходиться наша сестринська компанія, можна прийти до висновку, що вони на тому ж рівні, що й Україна по можливостях страхування від АЧС. Дуже мало страхових компаній готові взяти на себе такі високі ризики, а якщо й готові, то витрати лягають на плечі самих компаній у вигляді значних страхових платежів.

Проте беручи до уваги розвиток страхування в Україні та й у світі в цілому, сподіваємося на новий продукт на ринку, котрий допоможе нам почуватися комфортно як щодо страхового покриття, так і щодо вартості продукту.