Точка зору

Цього року виробництво продукції тваринництва додасть 1,5 %

Юрій Лупенко
директор ННЦ «Інститут аграрної економіки»

За прогнозом науковців Інституту аграрної економіки, у 2025 році виробництво продукції тваринництва зросте проти попереднього року на 1,5% – до 216,6 млрд грн, у постійних цінах 2021 року.

Цього року прогнозується збільшення проти торішніх показників обсягів продукції вирощування сільгосптварин і птиці – на 3,1%, зокрема за рахунок зростання обсягів продукції вирощування свиней і птиці.

Попри втрати й виклики воєнного стану, спричинені повномасштабною агресією рф проти України, у 2025 році за рахунок нарощування поголів’я в усіх категоріях господарств на 1% (зокрема, на підприємствах – на 2,6%) виробництво птиці зросте проти показників мирного 2020 року на 6,2%, перевищивши водночас результат 2024 року на 5,5%.

Обсяги виробництва свинини, за оцінками Інституту аграрної економіки, збільшаться проти 2024 року на 4,6% за рахунок зростання реалізації продукції живою масою. Зокрема, на підприємствах – на 4,1%, а в господарствах населення – на 5,5%.

При цьому внаслідок скорочення поголів’я великої рогатої худоби (без корів) на 4,3% очікується суттєве зменшення виробництва м’яса ВРХ ‒ на 12,3%.

Також у результаті скорочення поголів’я овець і кіз на 6,8% прогнозується спад виробництва м’яса цих тварин (-8,3%).

Обсяги виробництва молока залишаться майже на рівні 2024 року (-0,5%), хоча поголів’я корів скорочуватиметься надалі (-6%).

Очікується, що яєць буде вироблено на 0,9% більше, ніж торік.

Прогнозоване зростання виробництва валової продукції тваринництва на 1,5% свідчить про відновлення довоєнних тенденцій розвитку після різкого спаду внаслідок збройної агресії рф проти України, тимчасової окупації її територій і воєнних дій.

За умов нарощування поголів’я всіх видів тварин і птиці, насамперед у спеціалізованих підприємствах, що мають більший потенціал до підвищення продуктивності й забезпечення якості, 2025 рік має перспективу закласти підвалини для стабілізації відновлюваного функціонування галузі тваринництва.