Точка зору

Цього року ціна на жимолость була на рівні ціни лохини

Андрій Ковальчук
аграрій-ягідник, Житомирська обл.

Мені про жимолость уперше розповіла рідна сестра, що свого часу мешкала у Владивостоці та їздила в тайгу збирати дику жимолость. Переконувала, що ця ягода дуже смачна і корисна. А 2010 року я випадково познайомився з директором Бакчарського опорного пункту північного садівництва, науковці цієї установи проводять селекцію жимолості. Після розмови з ним я ухвалив рішення займатися вирощуванням цих ягід, посадити і спостерігати, як рослини почуватимуться в наших умовах.

Але вирощувати жимолость як комерційну культуру я почав лише у 2019 році. Знайомий підприємець свого часу посадив 20 гектарів жимолості. Потім розчарувався у ній, почав її корчувати та розпродувати саджанці. Він не бачив у ній перспективи. На той час ця культура була ще не популярна, не розкручена, і ніхто не хотів тим займатися. А якщо про ягоду не знають, то й зі збутом будуть проблеми.

Я ж перспективу в жимолості бачив. І був переконаний, що це ягода майбутнього, яка за найближчих 5 років набере обертів і стане конкуренткою лохини на ринку. Тим паче, що вона найбільш рання ягода, яка достигає наприкінці травня. Тому придбав у цього підприємця саджанці, яким на той час було 5 років.

Цього року ми вже проводили перший промисловий збір ягід. Усі наші сорти показали належну цукристість –– понад 15% Brix. Я задоволений результатом, мої сподівання виправдались. Щоправда, у зв’язку з несприятливими погодними умовами плодоношення запізнилося десь на два тижні (цьогорічна весна була холодна й затяжна).

На збір ягід проблем з людьми немає. Плачу по 20 гривень за кілограм, збирати ягоди легко, працівники добре заробляють. А от на обслуговування плантації їх не вистачає. Села майже порожні, всі працездатні їдуть на заробітки в міста та за кордон.

Ягоду продавали на свіжий ринок по всій Україні. Урожай продали повністю, до ягідки, ще й не вистачило. Було дуже багато заявок. Смакові властивості витримали за стандартом. Почали збирати після настання повної стиглості і цукристості ягоди 15,8 Brix. Ціна реалізації –– від 200 до 350 гривень за кілограм, тобто на рівні з лохиною. І навіть вище.

Ми плануємо садити жимолость на нових плантаціях. Ринок потребує як ранніх, так і середніх та пізніх сортів. Люди скуштували жимолость, їм сподобалося. Отримали більше інформації від нас, почитали те, що писали в ЗМІ. Почали надходити хороші заявки. Ми будемо розширятися, готуємо для цього ділянки.