Точка зору

Чим пізніше посіємо моркву, тим довше вона збережеться

Вадим Скидан
директор ТОВ «С-Альфа Грин», Харківська обл., кандидат сільськогосподарських наук

У нас є досвід вирощування гібридів моркви Каскад, Кордоба, Кесена, Морелія, Абако та Каррот. Всі вони належать до групи гібридів за типом Шантане (крім Морелії). У нас в регіоні грунти досить важкі, тому нам підходить лише тип Шантане.

Обробіток грунту під моркву починаємо з дискування попередника, обов’язково робимо глибоку оранку на 30-32 см та ранньовесняне боронування, культивацію здійснюємо ранньовесняну та передпосівну, нарешті нарізаємо гряди.

Чим пізніше ми посіємо моркву, тим більш лежку продукцію в результаті отримаємо. Тому сіяти слід у третій декаді травня. Це можна зробити і раніше, якщо необхідно отримати ранню моркву. Норма висіву – 1-1,2 млн штук на гектар. Глибина висіву – 1,5-2 см.

Живлення моркви азотом передбачає внесення 15% – під основний обробіток грунту, 15% – при сівбі, 70% – від фази олівця до першої декади вересня (пізня морква). Фосфор вноситься двома окремими схемами: за дощування – 100% під основний обробіток грунту, а за краплинного зрошення – 80% під основний та 20% – у першій половині вегетації рослин. Калій даємо 50 на 50 під основний обробіток грунту та протягом вегетації.

Захист від шкідливих організмів, зокрема від бур’янів, на моркві дещо легший, ніж на цибулі та часнику. Проти бур’янів морква добре контролюється такими діючими речовинами, як пендіметалін, прометрин, флурихлоридон, флуазифоп – П – бутил. Щодо хвороб, то найбільші проблеми у моркви виклакає альтернаріоз, проти якого ефективні флуопірам та тебуконазол. Шкідників долаємо препаратами, які містять тефлутрин, піретроїди, неонікотиноїди, антраніламіди, фосфорорганіку.