Точка зору

Чим небезпечний зерновий пил та як уникнути загрози вибухів та пожеж на елеваторі

Сергій Назаров
директор ТОВ «Елеватор Агро»

Одним з джерел небезпеки на елеваторах, складах, зернопереробних підприємствах є висока вибухо- і попежобезпека. Причина – наявність пилу органічних горючих речовин в повітрі.

Процеси навантаження, вивантаження, транспортування сировини, її обробка, складування і зберігання супроводжуються значними виділеннями пилу, що призводить у разі недостатньої вентиляції до запиленості повітря у виробничих приміщеннях понад безпечні концентрації. Зерно зернових і, особливо, олійних культур,  яке надходить на елеватор з високим вмістом сміттєвої домішки під час сушіння має ризик до займання.

Пил у повітрі – вибухонебезпечний. Нижній поріг вибухової концентрації зернового пилу в повітрі для елеваторів   становить 40 г/м3, концентрація пилу для борошномельних підприємств  та комбікормових заводів ще нижча. Пиловий вибух всередині замкнутого простору створює надлишковий тиск, який руйнує навіть залізобетонні конструкції. Зерновий вибух на елеваторі небезпечний ще тим що за першим вибухом слідує вторинний вибух, він призводить до тяжчих наслідків ніж первинний вибух. Первинний вибух викликає вібрацію та піднімає  в повітря пил, який осів на сусідніх робочих зонах, обладнанні, далі слідує вторинний вибух і це як ланцюгова реакція.

Тобто найближчі до джерела вогню пилинки нагріваються і займаються, виділяється газ, який по ланцюжку нагріває сусідні пилинки. Цей лавиноподібний процес горіння пилу викликає підвищення температури й тиску у приміщенні, що призводить до вибуху. Причин цьому декілька: через тертя деталей, перегріву підшипників, коли металічні предмети потрапляють у рухомі деталі обладнання; статичної електрики, проведення вогневих робіт без відповідних заходів безпеки, самозаймання сировини та продуктів його переробки, тощо.

Усередині будівель елеваторів та складів, на поверхні конструкцій та обладнанні накопичується зерновий пил, який спричиняє пожежну небезпеку. Він – пожежонебезпечний й легко займається. Для зменшення викидів зернового пилу на «Елеватор Агро» передбачені 12 аспіраційних систем, очищення зерна на сепараторах зерна перед сушінням та закладкою на зберігання, контроль температури  і примусова вентиляція зерна в силосах. Принцип роботи аспіраційних систем полягає у відборі запиленого повітря в точці запилення і подальшому його очищенні за допомогою інерційних сил, або за допомогою фільтруючих елементів. Роботу цих систем забезпечує вентилятор, який забирає повітря від точки запилення через фільтр і скидає його в атмосферу.

Потужність одночасного зберігання нашого елеватора становить 180 тис. тон. Але щоосені ми також закладаємо додаткові обсяги збіжжя в рукави на полі. Як тільки на елеваторі з’являється місце, ми зерно з рукавів забираємо. Таким чином, потужність зберігання зростає. Тому ми чітко усвідомлюємо необхідність аспірації зернового пилу, в чому нам допомагають аспіраційні системи. Користуємося системою аспірації вітчизняного виробника та сепараторами Buhler. Системи дуже прості у використанні й у технічному обслуговуванні. Коли це потрібно, її запускає наш основний комп’ютер. Також на зерносховищі для контролюємо герметичність обладнання, контроль за станом вибухорозрядників на норіях, своєчасне обслуговування обладнання та підшипникових вузлів, контроль автоматики, датчики сходу стрічки, реле контролю швидкості, тощо. Особлива увага до очищення зерна перед сушінням та сам процес сушіння, безпечне виконання газополум’яних робіт, які не завжди можемо виконати в спеціально відведеному місці, іноді  доводиться ремонтувати обладнання прямо в виробничих приміщеннях, ми не запускаємо обладнання після здійснення зварювальних робіт мінімум 2-3 години. Використовуємо автоматичні системи управління, які швидко реагують на аварійні ситуації, у всіх замкнутих виробничих приміщеннях  встановлено протипожежну систему з датчиками задимлення.