Елеватор

Якісне видалення пилових забруднень у зернозберігальних підприємствах зменшує вибухопожежну небезпеку

Обов’язкова аспірація

Обов’язкова аспірація
Проєктні помилки, виявлені на перших етапах експлуатації, потребують швидкого аналізу та корегування, щоб надалі уникати значних втрат

Якісне видалення пилових забруднень у зернозберігальних підприємствах зменшує вибухопожежну небезпеку і позитивно впливає на довкілля  

Не працює аспірація 

Сьогодні неможливо організовувати технологічні процеси зі зберігання, транспортування, обробки та переробки зерна без систем аспірації. На кожному етапі технологічного процесу в повітря виділяються значні маси органічних і мінеральних дрібнодисперсних пилових часточок, які є насамперед джерелами пожежо- і вибухонебезпечності, а також забруднення довкілля. Не можна забувати й про вплив зернового пилу на органи дихання працівників елеватора. У них зі збільшенням стажу роботи збільшується схильність до виникнення хронічних ринітів, фарингітів, бронхітів. Тому одним із ключових завдань зернопереробних підприємств є запобігання та зниження утворення пилу в технологічному обладнанні та робочих зонах. 

Однак практика показує, що, незважаючи на можливості сучасного обладнання, на більшості підприємств системи аспірації не працюють. Це видно навіть на голе око, без залучення екологічного аудиту з виконанням вимірів джерел викидів. Систематичні відкладення зернового пилу на металоконструкціях і виробничих майданчиках є яскравою ознакою неефективності або відсутності систем аспірації в технологічному процесі. 

Економія та незнання — основні вороги функціонування систем аспірації 

Існує кілька причин низької ефективності аспіраційних систем. Почнемо з того, що досить значна кількість нових проєктів взагалі не передбачає встановлення систем аспірації на елеваторному підприємстві або можливість їх установлення вже після початку роботи об’єкта. Це робиться заради зменшення початкових інвестицій. 

Через економію дуже часто в проєктах відсутня аспірація башмаків норій і місць пересипання зерна з транспортера в транспортер або із силосу в транспортер. Замовник не оплачує ці роботи — проєктант їх не виконує. Проте висока концентрація пилу в приямках, галереях й інших закритих приміщеннях має небезпеку вибуху й пожежі. Також намагання заощадити спонукає до дешевших рішень, які не завжди є обґрунтованими. Наприклад, коли надають перевагу циклону на противагу ефективнішим, але дорожчим ГОУ. Насправді циклони краще розглядати як перший ступінь грубого очищення з подальшим доочищенням в установках рукавного фільтра з імпульсною регенерацією. 

Досить часто доводиться натрапляти на некоректні розрахунки мережі повітроводів і їх неякісний монтаж. Це призводить до залягання зернового пилу в повітроводах і подальшої зупинки всієї системи аспірації. Для очищення доводиться витрачати додаткові ресурси й робочий час персоналу. Також не всі технічні служби елеваторів мають повний комплект технічної документації, яка є основою у виконанні планових ремонтів й обслуговування. Якщо ці роботи проводити несвоєчасно, аспіраційні системи працюватимуть неефективно. 

Увага на проєкт 

Досвід будівництва нових або реконструкції робочих елеваторних підприємств показує, що надто зрідка проєкт аспіраційної системи є вдалим. Під час пусконалаштувальних робіт або на початку експлуатації систем аспірації виявляються невідповідності обраного пилоочисного обладнання, прорахунки в перерізах повітроводів і потужності вентиляторів. У результаті система ніби й працює, однак свою функцію майже не виконує через те, що певні параметри не відповідають розрахунковим. 

Продумана простота монтажу та технологічність обслуговування основних вузлів

Перешкодою до своєчасного обслуговування може стати відсутність зручного доступу. Якщо проєктувальник заздалегідь не передбачив можливість зручного потрапляння працівників до критичних вузлів системи аспірації, годі й сподіватись, що хтось зайвий раз згодиться  виконувати небезпечні висотні роботи. Отже, проєктні помилки, виявлені на перших етапах експлуатації, потребують швидкого аналізу та корегування, щоб надалі уникати значних втрат. 

Під час проєктування пилоочисного обладнання фахівці ТОВ «ФРФ» керуються насамперед технічними та експлуатаційними вимогами, що висувають до вибухобезпечного виконання установок. На етапах виготовлення металоконструкцій ретельно відпрацьовується технологічність монтажу та простота обслуговування основних вузлів. Застосування складників від перевірених виробників надає змогу далі зменшити витрати на ремонт й уникнути зупинок обладнання. 

Розроблення пилоочисного обладнання виконують із застосуванням комп’ютерного моделювання. Це дає змогу виконати інженерний аналіз розподілення пилоповітряних потоків у процесі фільтрації. Для пошуку ефективних рішень кожна 3-D модель пилоочисної установки проходить тестування в змодельованих реальних умовах з урахуванням необхідних характеристик пилоповітряного потоку. 

Власні рішення 

Саме для фільтрації зернового вибухонебезпечного пилу було розроблено серію установок із продуктивністю 1000–50 000 м./год. Для знепилення робочої зони завальної ями під час вивантаження зерна з автотранспорту розроблено аспіраційні шафи з мінімальними габаритними розмірами та високою ефективністю. Приділено увагу проблемі завантаження зерна в морський та автомобільний транспорт. Розроблено й успішно введено в експлуатацію конус пилоподавлення, що дозволяє значно знизити утворення пилу без додаткових енерговитрат. 

Окремо хочеться згадати про стереотип, за яким усе імпортне здається кращим за вітчизняне. Поступово цей стереотип слабшає, але його не зруйновано остаточно, і деякі компанії принципово не розглядають у тендерах українське обладнання. Зі свого боку, компанія «ФРФ» доводить своєю працею, що українське обладнання за якістю — на одному рівні з імпортним. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ