Точка зору

Чи буде зростати світова торгівля яблучним концентратом?

Євген Кузін
аналітик плодоовочевого ринку в проекті EastFruit, міжнародний консультант ФАО

Світова торгівля яблучним концентратом до останніх років не зростала через низку причин: популярність концентрованих соків поступово знижувалася, й на ринку популярність набирали зовсім інші напої, наприклад, енергетичні. Але в 2022-2023 роках на світовому ринку яблучного концентрату відбулося одразу декілька ключових подій, які кардинально змінили цю тенденцію.

Якщо коротко, це падіння виробництва яблук в Китаї, зменшення частки промислових яблук у китайських виробників, поступове зменшення виробництва в США, відновлення світової економіки після пандемії, падіння виробництва апельсинів у Бразилії та подорожчання апельсинового концентрату тощо. У результаті, світова торгівля яблучним концентратом активізувалася, а ціни на промислове яблуко почали зростати, у тому числі й в Україні.

Зараз важко сказати, чи зможе зростання світової торгівлі яблучним концентратом продовжитися й далі, чи воно зупиниться після відновлення виробництва апельсинів. Якщо розглядати сегменти кінцевих продуктів, які виробляються з яблучного концентрату, то особливих причин для стрімкого зростання споживання пакетованих соків (моно-продуктових чи міксових) у світі немає, адже сучасні споживачі зараз звертають увагу зовсім на інші напої та смаки. З іншого боку, окрім власне соків, у світі залишається ще досить багато інших сегментів, де яблучний концентрат є важливим інгредієнтом (випічка, морозиво, джеми, сиропи і т.д.), тому говорити про повне зникнення цього продукту не варто.