Точка зору

Чому я обираю оранку для ріпаку

Андрій Капріца
керівник ФГ «Флора А. А.» (Вінницька обл.)

Уже два місяці як у нас не було дощу. Ми повністю підготували ґрунт до сівби озимого ріпаку, під який запланували 260 га, сформували ідеальні умови для сівби, втім, через посуху посіяти поки що не вдається. Більшість площ, а саме 140 га, цього року планували сіяти після оранки, і ще 120 га посіяти просапною сівалкою з міжряддям 45 см після дискування.

Кілька років поспіль експериментували і з технологією Strip-Till та глибоким розпушуванням, та все ж дійшли висновку, що в нашій зоні найменш ризикована для ріпаку – оранка. Саме після «класики» цього року отримали найкращі показники врожайності – 42 ц/га, тоді як після Strip-Till – 24 ц/га. Коли цієї весни через раннє настання тепла ріпак дуже рано зацвів, а потім настало похолодання, були побоювання, що матимемо значний недобір ріпаку. Але, як бачимо за результатами саме по оранці, ці чинники не мали значного впливу на урожайність ріпаку.  

Та тут справа не зовсім у технології. Звісно, я знаю про всі недоліки оранки й переваги Strip-Till, зокрема, що стосується збереження вологи. Але на сьогодні ми однаково не змогли б сіяти як після оранки, так і після Strip-Till чи навіть No-Till, адже немає такої технології, яка б зберегла вологу в ґрунті після двох місяців без дощу й високих температур повітря.

В цілому Strip-Till дуже ефективний. Три роки тому саме він показав на ріпаку найкращі результати. Але ми ще не вивчили технологію досконало і в наступні роки урожайність просіла, бо не змогли якісно нарізати смуги. Нарізали їх по вологому ґрунту і в результаті утворилися грудки, які потім не було чим поправити, адже для цього треба міняти робочі органи на агрегаті. Відповідно, сходи отримали нерівномірні. Strip-Till виправдовує себе тоді, коли стан ґрунту ідеальний для нарізання смуг – і не надто вологий, і не надто сухий. Із цим ми вгадали лише один раз три роки тому, але після того більше ні разу не випало таких ідеальних умов.

Глибоке розпушування також дає непогані результати на ріпаку, втім, тут виникає проблема, пов’язана з рослинними рештками. Якщо вони нерівномірно розподілені по полю, то глибоке розпушування лише посилює цю проблему. В такому разі сіяти треба просапною сівалкою з міжряддям 70 см, що ми, власне, і робили. Проте для нашого посушливого регіону це не найкраще рішення. Думаю, в нашому випадку було б непогано після глибокого розпушування сіяти з міжряддям 35 см, щоб рослини закривали ґрунт. Але в нас немає такої сівалки, тому від розпушування також відмовилися.

На сьогодні я не маю впевненості, що нам вдасться цього року посіяти ріпак. Я поставив для себе умовний дедлайн – якщо до 20 вересня не буде дощу, то вже пізніше сіяти не будемо. Наразі ми вже пропускаємо оптимальні строки сівби, і якщо все ж вдасться посіяти ріпак, то доведеться коригувати технологію відповідно до пізніх строків. Відтак, при сівбі додамо азотні добрива, аби розігнати ріст рослин і щоб вони встигли дійти до оптимальної фази розвитку для входу в зиму. Також будемо змінювати гібриди на ті, що мають інтенсивний стартовий розвиток. Норма висіву залежатиме від ширини міжрядь. Якщо це суцільний посів, то сіятимемо нормою 400-450 тис. насінин на гектар, враховуючи, що це будуть пізні посіви. А за ширини міжрядь 45 см норма буде близько 250-280 тис. насінин на гектар.