Точка зору

Чому ми закрили проєкт із вирощування органічних ягід на експорт

Анастасія Кладова
Співвласниця сімейного ФГ «Супергерой», Київська обл.

Нашому проєкту «Супергерой» лише чотири роки, хоча працюємо ми в агро з 2016-го. Ми проаналізували можливості бізнесу й пропозиції та зупинилися на вирощуванні органічної малини для подальшого експорту в ЄС, тим більше, що у власності вже мали 12 га землі в Київській області у відмінному з погляду логістики місці. На той момент у нас вже були саджанці, технології, агроном із кращими рекомендаціями, контракт на експорт і чудова ціна на малину в євро.

На жаль, наш проєкт із вирощування органічних ягід на експорт так і не став успішним, тож ми його зупинили.

Першою і головною нашою помилкою було те, що ми пізно заглибились у виробничий процес. Також поганою ідеєю був початок вирощування ягід одразу на доволі значній площі. Розумніше було б втратити пару років, але «обкатати» процеси на невеликому обсязі.

Наслідки цієї помилки ми усвідомили дуже швидко. 70% рослин першої посадки не дожили навіть до початку сезону. Партнери, які продали їх нам, говорили, що це наша проблема і ми щось робимо не так. Агроном обіцяла, що «все буде гарненько», але на практиці це було далеко від реальності. Ми змінювали постачальників саджанців, добрив, технології, працівники на фермі змінювалися, рахунки росли, а очікуваних великих урожаїв ягоди не було.

Далі були суди і болісні розставання. З партнерами, що продали нам саджанці, суд ми програли. Але для їхньої компанії цей рік став останнім. Згодом виявилося, що в таку халепу, як і ми, через них потрапили десятки фермерів.

Потім був суд з іншими партнерами –– експортерами, які продавали наші ягоди в Азію. Коли ягоди поїхали в Сінгапур, профільні видання називали це перемогою, але грошей нам за них не заплатили. У результаті виявилося, що засновниці компанії-експортера, вони ж топ-менеджери –– просто шахрайки. На сьогодні в нас є рішення суду на нашу користь, але компанія була продана під час розгляду справи, тож можливість отримати гроші за наш урожай на сьогодні примарна.

Наш «найкращий» агроном з рекомендаціями, ймовірно, на старті розуміла, що наша земля непродуктивна, але мовчала. Можливо, їй не хотілося відмовитися від грошей за консультації. Можливо, вона просто консультувала забагато господарств і, зважаючи на велике завантаження, робила свою роботу неякісно. Але факт у тому, що вона просто перестала відповідати на дзвінки в момент, коли наявність проблеми вже неможливо було заперечувати. Через це левову частину насаджень ми втратили. Цих особливостей бізнесу ми не розуміли на старті, ми навіть припустити не могли, що так буває. Це був складний, але цінний у всіх сенсах цього слова досвід.

Я прихильниця органічного підходу у вирощуванні, але наш досвід яскраво демонструє, що його результати в масштабах проєкту «Супергерой» (1 га) і в масштабах основної ферми (від 11 до 20 га) –– абсолютно різні, оскільки різні процеси дають різний результат.

У рамках проєкту «Супергерой» ми можемо приділяти увагу чи не кожному кущику, контролювати стан рослин щодня, оперативно реагувати. У випадку з основним господарством робити те саме було вкрай складно.

У підсумку ми вирішили не продовжувати сертифікацію за органічними стандартами. На момент старту нашої справи був запит на експорт органіки, власне тому ми зробили такий вибір. Зараз ми не розглядаємо експорт узагалі, бо обсяги занадто малі.

Щоб переформатувати основне виробництво, за основу взяли модель «Супергероя». Землю готуємо за органічною технологією, не використовуємо пестициди. Так з’явилася ще одна наша лінійка –– «Від Батька». У цій лінійці приблизно 10 найменувань продукції, тут немає адресної доставки від виробника, набори стандартні, відправляємо їх «Новою Поштою». Усе це дозволяє нам економити на процесах і отримати нижчу собівартість, тож ми припускаємо, що зможемо продавати більше.