Точка зору

Час опанувати нові технології та техніку

Вадим Коренда
Керівник ПП «ЗОЛОТА НИВА 2019» (Миколаївська обл.)

Маємо 3500 га в обробітку. Займаємося вирощуванням зернових, бобових і технічних культур. На щастя, бойових дій на території, де розташоване господарство, не було. Тому нас бої не «зачепили». «Зачепила» нас швидше фінансова політика. Стан підприємства погіршився, і оце чіпає. Ціни на нашу продукцію зараз дуже низькі, товар нерентабельний. Банально немає з чого брати заробіток. Щодо цін на добрива – зараз вони трохи знизилися, але на час, коли ми добрива закуповували, то це були зовсім інші цифри. Якщо раніше це було, приблизно, 12-15, до 20 тисяч, то ми вже купували від 30 до 40 тисяч. Різниця значна, і в такій ситуації треба шукати якісь способи, використовувати технічні та технологічні можливості підтримки рентабельності.

Зараз ми вже частково використовуємо Strip-Till. В іншому – поки що класичне землеробство. Переходимо на Strip-Till, тому що сьогодні треба пильно прораховувати усі економічні складові. З використанням Strip-Till економіка набагато краще рахується. Що зараз дуже актуально – потрібно задіяти менший людський ресурс, адже багато спеціалістів та фахівців йдуть до лав ЗСУ. Плюс питання зносу техніки. Тобто економічна складова диктує на сьогоднішній день умови для пошуку альтернативних технологій для того, щоб покращити і стан ґрунту, і загальний стан усього підприємства. Один із головних аспектів – у нашому регіоні погано з вологою, дуже складна ситуація, усе літо зазвичай немає дощів. За умов використання Strip-Till накопичення вологи йде інакше, що напряму дозволяє отримати кращий урожай.

Дуже важливо розуміти, що для нормальної роботи однієї тільки технології буде недостатньо. Потрібна відповідна та сучасна техніка. Ми, серед іншого, використовуємо техніку від бренду AMAZONE. Влаштовує співвідношення «ціна – якість». Ця техніка відпрацьовує усі свої завдання. Плюс дилер, а ми купували саме в офіційного дилера бренду в Україні компанії «АГРО ШЛЯХ», пропонує гарний сервіс. Там професійні менеджери, з якими можна спілкуватися. Нормальні люди, з якими приємно працювати.

Так, наприклад, ще у 2019 році взяли сівалку для великої площі AMAZONE Primera DMC 6000-2C. Цю високопродуктивну сівалку розроблено переважно для прямої та мульчувальної сівби в посушливих регіонах. За допомогою унікальних долотоподібних сошників вона забезпечує бездоганну точність закладання посівного матеріалу на зораному полі, на полі, обробленому культиватором, і під час прямої сівби. Посівний матеріал закладається під рослинні залишки із забезпеченням оптимального контакту з ґрунтом, що гарантує чудову появу сходів.

У 2021 році придбали причіпну сівалку D9 6000-TC. В наших умовах вона ідеально підходить для прецизійного традиційного та мульчованого посіву зернових та бобових. За рахунок низької тягової потреби та компактності її можна агрегатувати з порівняно маленькими тракторами з низькою підйомною силою. Якість роботи та сам результат при цьому аж ніяк не стають гіршими.

Минулого року купив причіпну компактну дискову борону Catros 8003-2TX для поверхневого обробітку ґрунту з інтенсивним змішуванням. Результат ідеальний. Вона дуже маневрена завдяки центральному шасі. Там чимала ширина захвату, але з нею з комфортом можна їхати хоч би й по громадським дорогам у місті. Взагалі дуже комфортна машина, дуже плавний хід та низька тягова потреба.

Вже цього року у того ж дилера – «АГРО ШЛЯХ» – взяв високопродуктивну сівалку Primera DMC 9000-2С. Станом на зараз я ще, чесно кажучи, не можу сказати, що перевірив машину в роботі на всі сто відсотків, але є дуже ґрунтовна думка, що ця сівалка стане в господарстві ідеальною машиною для роботи з низьковитратними технологіями на великих площах. В принципі, вона підходить не тільки для мульчованого і прямого посіву, але й для посіву за оранкою.

Одна з головних порад щодо роботи з технікою AMAZONE така ж сама як і для будь-якого бренду, хоч закордонного, хоч вітчизняного, і вона дуже проста й універсальна: техніку треба берегти. Використовувати та працювати з розумом. Не «пускати» її туди, куди не треба лізти. Треба проводити своєчасне технічне обслуговування, щоб їхати в поле, а не додому на ремонт. Дуже тішить, що у того ж «АГРО ШЛЯХУ» сервіс обслуговування розвинутий на належному рівні. Усі роботи проводяться фахівцями своєчасно та якісно. Постійно у наявності є всі необхідні запчастини. Отже, було б тільки бажання ефективно працювати, а можливості є.