Точка зору

Час інвестувати у підготовку фахівців

Асад Лапш
генеральний директор «КУН-Україна»

 

Світ стрімко розвивається і глобалізується. Тож і дипломовані фахівці, що завтра прийдуть зі студентської лави на підприємства та в господарства, просто зобов’язані добре розумітися на новітніх технологіях і техніці ХХІ століття. В українському агросекторі цей виклик — у переліку найпріоритетніших. Відомо ж бо, що найбільша проблема галузі сьогодні — це тотальна відсутність кваліфікованих кадрів. Від неї потерпають і сільгоспвиробництво, і служби сервісу, і провідні виробники техніки. Щоб бути ефективними і не сповільнювати темпів у конкурентному ринковому середовищі, до обслуговування дорогих агрегатів компаніям-С віт стрімко розвивається і глобалізується. Тож і дипломовані фахівці, що завтра прийдуть зі студентської лави на підприємства та в господарства, просто зобов’язані добре розумітися на новітніх технологіях і техніці ХХІ століття. В українському агросекторі цей виклик — у переліку найпріоритетніших. Відомо ж бо, що найбільша проблема галузі сьогодні — це тотальна відсутність кваліфікованих кадрів. Від неї потерпають і сільгоспвиробництво, і служби сервісу, і провідні виробники техніки. Щоб бути ефективними і не сповільнювати темпів у конкурентному ринковому середовищі, до обслуговування дорогих агрегатів компаніям-виробникам часом навіть доводиться запрошувати спеціалістів із Європи. І це при тому, що Україна має неабияку наукову, дослідницьку та освітянську базу. Тож, схоже, час долучатися до фахової підготовки молодих кадрів бізнесовій спільноті.

 

Про створення навчально-технологічного центру під патронатом «КУН-Україна» у Національному університеті біоресурсів і природокористування ми замислися ще торік. Врешті ідея дала старт великому проекту, на реалізацію якого вже спрямували близько 20 тисяч євро (це — без вартості репрезентованої тут техніки). Одразу домовилися з викладачами університету, що це не буде «музей»: тут відбуватимуться курси, майстер-класи, тренінги — аби інтегрувати сучасну техніку в навчальний процес. До цієї роботи, сподіваємося, долучаться й наші партнери. Окрім того, регулярно оновлюватимемо представлені на демонстраційному майданчику та власне у самому навчально-технологічному центрі моделі агрегатів, щоб студенти могли ознайомитися з якомога більшою кількістю лінійок техніки.

 

Ще одна цікава новина. Аби мотивувати студентів, наша компанія запроваджує для них конкурс «Найкращий знавець техніки KUHN» і цінні призи для переможців. Як взяти участь у конкурсі? Передусім – зайти на сторінку кuhnua у Facebook, підписатися на її новини і надіслати запит для отримання реєстраційної форми. Заповнивши і надіславши її до 1 грудня на вказану електронну адресу, треба отримати повідомлення про реєстрацію. Часу на роботу над рефератом конкурсанти матимуть до 1 травня 2017-го. Ще за місяць потому плануємо оголосити імена переможців.

 

Сподіваюся, спільними зусиллями разом із освітянами нам таки вдасться домогтися високого рівня кваліфікації у молодої зміни. Дуже хочу, аби випускники університету, влаштувавшись на сільгосппідприємство, змогли одразу ж — без додаткового стажування — ефективно працювати із сучасними пристроями та агрегатами. Це, до слова, заощадить силу-силенну коштів і самому підприємству, і виробникам техніки. Та й позитивна динаміка, яку демонструє галузь, буде ще відчутнішою. Можливо, й інвестиції в освіту стануть звичною справою для кожного бізнесу, який прагне бути ефективним та соціально відповідальним.

 

У корпоративних цінностях «КУН-Україна» це питання пріоритетне. Тому й надалі приділятимемо йому увагу. Час інвестувати у майбутнє.