Точка зору

Біопрепарати допомогли мені зберегти плоди персику від гнилі

Микола Петрунь
засновник фермерського господарства «Фрут Мікс»

Цього року ми активно почали застосовувати біопрепарати.

Ми дивимось на Нідерланди, які в садівництві майже на 40% перейшла на біо. Задоволені препаратом Серенада марки Байєр. Цей фунгіцид добре працює проти гнилі. Коли люди до мене поїхали на збір персику, і раптом пішли дощі, то препарат мені добре допоміг зберегти плоди від гнилі. Тому що хімічні препарати можна було застосовувати лише за 20 днів до збирання врожаю, а нам треба було зривати плоди вже через тиждень.

Тому Серенада, у якої нуль днів очікування, добре допомогла. Але ширше ми поки не можемо перейти на біопрепарати, бо це в Україні ще недостатньо досліджена сфера, тай й прикладів поряд з нами, хто б з ними працював, ми не бачимо.

Наступного сезону хочемо спробувати ще й біологічний інсектицид. Застосовували ми і біостимулятори росту. До речі, вони також зіграли роль в отриманні доброго урожаю черешні. Наприклад, пізній сорт Регіна у мене практично ніколи не мав доброго врожаю, а цього року його було дуже багато. Він отримав дуже добрі і запилення, і живлення. На кожну культуру потрібно своє живлення. Рослини забирають з грунту азот, фосфор, калій, магній, і все це треба поставити назад в землю через краплю.

Хтось використовує сидерати, і не визнає ніяких хімічних живлень. Я не знаю, який урожай вони мають, але я до такого ще не готовий.