Точка зору

Бережіть мікоризу на лохині

Моніка Беняш
експертка Сільськогосподарського університету в Кракові (Польща)

Існує поширена думка, що коли у першій половині літа ми використовуємо на плантації лохини азот, то погіршуємо фон для мікоризи – симбіотичного співжиття гриба з рослиною. Тож наскільки використання азотних, ортофосфорних та сірчаних кислот для підкислення води впливає на імунітет рослини, фітосанітарний стан та мікоризу?

Треба знати, що у процесі догляду за рослинами та грунтом мікориза – у пріоритеті. Якщо її не буде, лохина не буде рости, засвоювати поживні речовини. Підкислення води, звичайно, поступово стає своєрідним стандартом, але треба постійно відслідковувати pH грунту протягом усього сезону. Наприклад, внесення азоту ранньою весною, плюс додаткове підкислення води може призвести до того, що азот буде гірше засвоюватись. Якщо мікориза не буде добре розвинена, то навіть той азот, який ми вносимо з крапельним поливом не буде засвоєний. Тому потрібно, щоб микориза була розвиненою протягом усього сезону, та відповідні мікроорганізми працювали своєчасно.

Важливо знати: якщо у нас в грунті багато кальцію та магнію, то pH підвищується, і в результаті це дає проблеми з розвитком мікоризи. Якщо грунт кислий – ця проблема буде набагато меншою. Наскільки я орієнтуюся, в Україні не так багато грунтів з високим вмістом кальцію і магнію – тут є прекрасні грунти, які добре підходять для вирощування лохини. Відтак ця проблема не буде такою гострою. Але дійсно: якщо ранньою весною у нас буде дуже кисла вода, а потім ми внесемо азот, то лохина може його не засвоїти. Тому що координація цього процесу просто розійдеться у часі.

Якщо для підкислення ви додаєте у краплю препарати на основі сірки, то краще використовувати колоїдну сірку. Це найбільш безпечна форма підкислення грунту, тому що вона не настільки різка під час своєї дії. Часто виробники використовують сірку ранньою весною, але колоїдна сірка працює більш делікатно. Коли pH грунту збільшується понад 5, у нас виникають проблеми з розвитком мікоризи. Грибам потрібний низький pH – вони не розвиваються, навіть коли наш грунт чудово підготовлений з точки зору структури, наприклад, легкий органічний грунт. Як результат спостерігаємо дуже слабкий ріст ягідної культури. Тому деякі виробники досить ефективно використовують у цьому випадку колоїдну сірку. Вона зменшує pH поступово, не різко. Тому якщо вибирати між препаратами на основі сірки, то колоїдна сірка – один з найкращих препаратів.