Точка зору

Акцент на сівалки та розширення виробництва

Давід Ричл
Директор з маркетингу BEDNAR FMT

Чеський виробник сільгосптехніки розширює модельний ряд сівалок, збільшує і модернізує виробничі потужності

Під час проведення Дня Агротехнологій УКАБ у Львівській області Давід Ричл, директор з маркетингу BEDNAR FMT, розповів про найближчі плани компанії. Наразі йде активна підготовка до виставки AGRITECHNICA, яка проходитиме у німецькому Ганновері у листопаді цього року. Там планується показати нові зернові сівалки, серед яких будуть агрегати прямого висіву, широкозахватні агрегати, а також концепт секції сівалки точного висіву. Це підтверджує той факт, що компанія BEDNAR прийняла рішення вибороти власну частку ринку у цьому непростому високотехнологічному сегменті. У 24-му році сівалку точного висіву розпочнуть активно тестувати, а на 25-й рік заплановано розпочати продаж. Це буде швидкісна (15+ км/год) сівалка з надлишковим тиском у висівному апараті, з електроприводом та іншими новітніми рышеннями. Більш детально з концептом можна буде ознайомитись у листопаді на виставці AGRITECHNICA.

Пан Давід зазначив, що з кожним роком компанія нарощує оберти. Не дивлячись на те, що минулий фінансовий рік був досить складним через небувалу інфляцію у єврозоні, компанія завершила рік досить непогано. В поточному сезоні компанія повернулась до активного зростання у виробництві і продажах. В результаті загальний оборот і прибуток зросли. В компанії досить оптимістичні очікування щодо фінальних результатів поточного маркетингового року, який завершиться у жовтні. Загалом компанія планує суттєво збільшити виробництво техніки, і зараз активно працює над збільшенням виробничих потужностей. За 5 років очікується збільшення виробництва техніки BEDNAR у 2 рази.

Якщо ж дивитись у найближче майбутнє цього року, перспективи поки що не дуже яскраві. Ціни на пшеницю мають негативну динаміку, і це сприятиме уповільненню ринку техніки. Звісно, компанія BEDNAR впевнена у подальшому зростанні, але для цього буде потрібно докласти значних зусиль.

Після початку повномасштабного вторгнення компанія зупинила роботу з державою-агресором, але стрімке зростання попиту у Європі компенсувало падіння. До того ж ціни на зерно відчутно зросли після початку війни, багато європейських фермерів отримали додатковий прибуток і змогли купувати нову техніку. Як сказав Давід Ричл: «Ми втратили Схід, але отримали Захід». Зараз значна кількість техніки продається у Франції, Польщі, Італії, Великобританії. Україна хоч і залишається пріоритетним ринком для продукції BEDNAR, у даний момент продажі тут відчутно скоротились через війну. Якщо до 2022-го року Україна займала лідируючі місця за обсягами експорту, то зараз – лише 6-7 місце. Щоправда позитивна динаміка все ж присутня – почав відпрацьовувати відкладений попит і кількість проданої в Україні техніки BEDNAR збільшується.

Уряд Чеської Республіки прийняв рішення про підтримку українських дилерів BEDNAR, надаючи страхове покриття. Тобто надійні дилери с хорошим кредитним рейтингом знову зможуть отримувати техніку з відтермінуванням оплати. Це помітно полегшує шлях техніки до українських аграріїв і також впливає на активізацію продажів.