Точка зору

Агрономічні алгоритми

Сергій Хаблак
док. біол. наук, начальник відділу впровадження та моніторингу технологій у рослинництві агрохолдингу AGR Group

Алгоритм – це точний набір інструкцій, що описують порядок дій деякого виконавця для досягнення результату, рішення деякої задачі за кінцевий час. Алгоритм – одне з основних понять математичної логіки. У медицині дуже поширені алгоритми лікування захворювань. Вони можуть бути представлені у вигляді покрокової інструкції або блок-схеми алгоритму. Медичні алгоритми є одним з ключових форматів представлення медичної інформації.

На жаль, в агрономії, в порівнянні з медициною, алгоритми вирощування культур поки що не набули широкого поширення. Певною мірою алгоритми вирощування культур можна порівняти з технологічними картами їх вирощування. Втім, це не завжди одне й те саме. Агрономічні алгоритми можуть стати важливим засобом поширення агрономічних знань і навчання агрономів.

Агрономічні алгоритми читають зовсім не так, як звичайний текст. Їх можна використовувати агрономам у текстовій і графічній формі. Створювані досвідченими агрономами-технологами, викладачами, вони призначені для навчання і підвищення кваліфікації агрономів. Агрономія, як і математика, досить точна наука, яка вимагає набір інструкцій, які описують порядок дій агронома під час виконання тієї чи іншої технологічної операції. Певною мірою алгоритми вирощування – це розгорнута технологічна карта з детальним описом виконання технологічних прийомів.

Для уникнення помилок, агротехнічні операції повинні виконуватися дуже чітко. Послідовності таких дій описуються за допомогою дракон-схем або покрокової інструкції і називаються алгоритмами. Впорядковані блок-схеми наочно показують агротехнічні операції, які повинні точно і бездоганно виконуватися.

Мета алгоритмів – допомогти якомога краще запам’ятати послідовність дій і тих чи інших параметрів при вирощуванні культури. Алгоритми вирощування культур можуть складатися з найпоширеніших в практичній роботі алгоритмів обробітку ґрунту, алгоритмів системи живлення, алгоритмів захисту від бур’янів, хвороб, шкідників, алгоритмів збирання та їх параметрів. Умовно кажучи, агрономічний алгоритм є кінцевим набором правил, що йдуть від варіювання в певних межах вихідних даних до отримання результату, що однозначно визначаються допустимими вихідними даними. Мається на увазі те, що результат виконання алгоритму безпосередньо залежить від вихідних даних.

Наприклад, в агрохолдингу AGR Group, велика увага приділяється створенню алгоритмів вирощування культур, що дозволяє агрономам чітко виконувати агротехнічні операції та уникнути помилок у тій чи іншій ситуації.