Точка зору

Аграрному Союзу України – 50!

Геннадій Новіков
голова громадської спілки «Аграрний Союз України»

Своє 50-річчя відзначає цими днями Громадська Спілка «Аграрний Союз України», яка є правонаступником Ради колгоспів Української РСР. Пістоліття тому ця потужна рушійна сила отримала можливість опікуватися роботою міжгосподарських будівельних організацій, комбікормових заводів, насіннєвих та інкубаторно-птахівничих станцій, сільських комунгоспів і міжколгоспних оздоровниць, спортивних комплексів, районних юридичних груп та інших міжгосподарських структур. Так розпочався самоврядний селянський рух у нашій країні, що прагне перетворити село на свідому і заможну складову демократичного суспільства.

За часів незалежності України саме аграрний сектор дав державі можливість пройти чимало економічних і політичних потрясінь. Наразі українці навчились вирощувати близько 100 млн тонн збіжжя, перетворившись на надійного гаранта продовольчої безпеки людства. У цьому здобутку значний внесок належить сільгоспвиробникам найбільшої і найдосвідченішої Громадської спілки «Аграрний союз України».

Щодо досвіду — піввікова історія ГС «Аграрний союз України» демонструє шлях становлення і розвитку аграрного самоврядування у нашій країні. АСУ є правонаступником потужного, незалежного і самодостатнього самоврядного моноліту колективних господарств, який прагнув і був здатен відстоювати економічні та соціальні інтереси селянства на найвищих щаблях влади.

На жаль, ця історія закарбує в собі і певний регрес нашого потенційно могутнього селянського руху, зумовлений розпорошенням громадських сил аграрної галузі, яка сьогодні приносить державі до 40% валютних надходжень та формує 17% ВВП, проте не має сили, здатної відчутно впливати на формування аграрної політики влади. Тож мудрі аграрії-українці, засвоюємо уроки цієї історії — єднаймося, бо разом — ми сила!

Наші господарства — це стрижень вітчизняного сільськогосподарського виробництва. Їхні керівники і трудові колективи, пройшовши горнило аграрної реформи на рубежі 1990-х і переходу до ринкових умов господарювання, утримали цілісність своїх агропідприємств (колгоспів), зберегли виробничий і людський потенціал українського села.

Я дуже вдячний своїм колегам, які розбудовували нашу державу. Мені дуже приємно що саме в нашій спілці народилися такі родинні відносини між членами. Ми знаємо і дітей і онуків одне одного. Окрема подяка за самоорганізацію і реальну допомогу один-одному в часи випробувань і скрути. Дуже радію, що в наших лавах – сильні, самодостатні і вільні люди.

Український АПК — це надійний фундамент для сталого розвитку вітчизняної економіки, і в нас є великий потенціал для зростання. Ми здатні протистояти викликам часу і працюємо на випередження. Тому наш аграрний сектор залишається найбільш інвестиційно привабливим, а його продукція — конкурентоздатною і водночас незмінно високоякісною. Слава хліборобам України!