Точка зору

4 чинника, здатних поліпшити ситуацію з експортом молокопродуктів

Леонід Тулуш
завідувач відділу Інституту аграрної економіки

У 2023 році зовнішня торгівля молокопродуктами суттєво погіршилась, як порівняти з відносно сприятливим у цьому плані 2022 роком.

Серед ключових причин, що спричинили таку ситуацію:

‒ несприятлива ринкова кон’юнктура на світових ринках: зниження цін на біржові молокопродукти тривало перші три квартали 2023 року;

‒ суттєве зростання ‒ більше ніж на 30% ‒ вартості молока-сировини в Україні в ІІ півріччі й особливо в ІV кварталі. В результаті вітчизняні молокопродукти втратили конкурентоспроможність;

– блокування експорту окремими східноєвропейськими країнами-сусідками, зокрема Польщею.

Обсяги експорту молокопродуктів (молоко і вершки, маслянка, вершкове масло, молочна сироватка, сири) в ІV кварталі 2023 року знизилися проти аналогічного періоду 2022 року на 40%, а проти ІІІ кварталу 2023 року – на 8%.

Натомість обсяги їх експорту в останньому кварталі минулого року суттєво зросли: як порівняти з ІV кварталом 2022 року, на 45%; із ІІІ кварталом 2023 року, – на 33%.

Сальдо експорту-імпорту молочними продуктами знизилося з позитивного у 2022 році ($28,2 млн) до негативного (-$77,2 млн). З казеїном показники ‒ відповідно $108 млн та -$37,2 млн.

Отже, якщо в 2022 році молочна галузь забезпечувала притік валютної виручки до країни, то в 2023 році її внесок у зовнішньоторговельний баланс уже був негативним.

У 2022 році обсяги експорту молочних продуктів за вартістю на 13% перевищували обсяги імпорту. Натомість торік уже імпорт на 43% був більшим за експорт. Причому якщо порівнювати відношення вартості експорту до вартості імпорту за результатами ІV кварталу, то в 2022 році обсяги експорту були майже на чверть вищими, а в 2023 році вже майже вдвічі меншими, ніж імпорт.

Вартість імпорту сирів усіх видів у 2023 році вп’ятеро перевищила їх експорт; молочної сироватки – в 4,4 раза; кисломолочних продуктів – у 4,2 раза. Ці показники суттєво знизилися, як порівняти з 2022 роком.

Крім того, торік суттєво погіршилося співвідношення між вартістю експорту й імпорту сухого та згущеного молока ‒ більш як у 1,5 раза, масла й молочних жирів ‒ більш ніж учетверо.

З вересня 2023 року сальдо зовнішньої торгівлі молочними продуктами й казеїном стало стабільно негативним, а в ІV кварталі його середньомісячне значення перевищувало $10 млн.

У 2024 році, принаймні в І кварталі, ситуація із зовнішньою торгівлею молокопродуктами суттєво не зміниться: зберігатиметься тренд, сформований у ІV кварталі минулого року.

Конкурентоспроможність вітчизняних молочних продуктів на зовнішніх ринках недостатня через доволі високий рівень цін на молоко-сировину, який фіксувався у ІV кварталі 2023 року, зокрема в перерахунку на євро.

Ситуація може поліпшитися за рахунок:

‒ підвищення цін на біржові молокопродукти на світових ринках (у ІV кварталі вони зростали, але незначними темпами);

‒ зростання вартості молока-сировини в світі, насамперед у країнах ЄС;

‒ корекції цін на молоко-сировину в Україні в І півріччі, в тому числі внаслідок девальвації національної валюти;

‒ врегулювання ситуації з пропуском українських товарів на західному кордоні, що забезпечить прогнозованість експорту.