Агрономія

Захист рослин із BASF і Berthoud

Захист рослин із BASF і Berthoud
Захист рослин із BASF і Berthoud

Завдяки обприскувачу нового покоління можна обробляти культури на всіх стадіях, навіть безпосередньо перед збиранням врожаю.

  

День поля, який відбувся на базі ТОВ «Крок УкрЗалізБуд», що в селі Мазки Чернігівської області, дещо відрізнявся від усталеного формату насамперед тим, що вперше для проведення такого заходу свої зусилля об’єднали дві компанії — провідний виробник засобів захисту рослин компанія BASF і вузькопрофільний виробник техніки для захисту рослин компанія Berthoud. Утім, нічого дивного в такому альянсі немає, адже продукція обох виробників призначена для захисту рослин. А щоб система захисту була ефективною, препарати треба вносити якісно і, що не менш важливо, вчасно. Як цього досягнути й продемонстрували керівникам і головним агрономам господарств Чернігівщини представники обох компаній на базі демо-центру BASF.

 

Проти фузаріозу колоса

 

 

Стратегія захисту зернових проти фузаріозу колоса — такою була тема основного семінару. Питання це нині є надзвичайно актуальним, адже в разі ураження посівів пшениці цією хворобою, збудником якої є гриби роду Fusarium spp, втрати врожаю можуть сягнути 100%. Так, чимало аграріїв пам’ятають, як 1985 року довелося спалити урожай зараженої фузаріозом пшениці, бо вона була непридатною для кормових цілей. Підступність цієї хвороби в тому, що грибниця, уражаючи колоски, проникає в зерно, де розщеплює білкові запаси з виділенням токсичних речовин. Відтак, продукція з такого зерна небезпечна для вживання людиною й тваринами.

 

Натомість компанія BASF знайшла спосіб, як здолати цього небезпечного гриба, створивши фунгіцид, який ефективно працює проти фузаріозу колоса — Осірі с(ТМ) Стар. Детально про його дію розповів учасникам Дня поля регіональний менеджер компанії BASF Денис Рибкін. Він акцентував увагу присутніх на такому: необхідного ефекту від унесення такого фунгіциду можна досягнути за умови його якісного внесення та за дотримання термінів. Інноваційна формуляція препарату дозволяє йому швидко перерозподілятися по поверхні та проникати всередину рослини навіть за складних умов (наприклад, коли на поверхні листків і колосових лусок є товстий восковий шар, чи за наявності опадів після внесення).

 

– Однак, щоб Осіріс (ТМ) Стар давав максимальний результат, його потрібно чітко застосовувати у фазу вегетації культури для боротьби із фузаріозом — це період цвітіння. Захист на кілька днів пізніше призводить до зменшення ефективності дії препарату, — наголосив Д. Рибкін. — Тому в цьому контексті надзвичайно важливим питанням є швидкість і якість роботи обприскувача. Як куратор цього демо-центру я бачу це по наших посівах. Саме тому ми об’єднали свої зусилля з компанією Berthoud, адже їхня техніка якнайкраще може справлятися з такою задачею. Новий самохідний обприскувач Raptor 3240/32 за допомогою спеціальних форсунок наносить точковий удар по хворобі, зокрема — фузаріозу.

 

Перший серед імпортованих

 

 

Відтак, кульмінацією програми Дня поля стала демонстрація можливостей самохідного оприскувача Raptor 3240/32 французької компанії Berthoud, яка працює на ринку техніки вже майже 120 років. І весь цей час її спеціалісти виготовляють виключно обприскувачі. Така вузька спеціалізація, на думку фахівців, і є запорукою високої якості продукції компанії. В Україні ж техніка компанії Berthoud стала відомою з 2005 року. Про її популярність серед українських споживачів свідчить той факт, що причіпні обприскувачі компанії, за даними Держтехнагляду України та митних органів, посіли перше місце серед імпортованих в Україну обприскувачів. Натомість самохідні обприскувачі порівняно недавно з’явилися на ринку. Проте своєю якісною роботою вони вже завоювали чимало прихильників.

 

Отже, самохідний Raptor 3240/32 має такі характеристики: ємність бака —3 200 л, штанга — 32 м і (увага!) кліренс — 180 см.

 

– Високий кліренс — чи не основна характеристика, на яку звертають увагу аграрії, оцінюючи роботу оприскувачів. Адже лише таким чином техніка може зайти в культуру заввишки 1,5 м, абсолютно не травмуючи її. Справа в тому, що на ринку ЗЗР усе більше з’являється препаратів для обробки культур, які слід застосовувати у фазу вегетації рослин практично перед дозріванням. Тому ми запропонували технічне рішення, завдяки якому можна застосовувати техніку в полі, коли культура вже в стадії дозрівання, — розповідає керівник представництва компанії Berthoud в Україні, Республіці Білорусь і Республіці Молдові Олена Пєльтек. — Раніше цю роботу, як правило, виконували за допомогою авіації. Однак це не надто ефективно, некоректно та проблематично з боку екології. До того ж дорого. Наша техніка — найоптимальніше розв’язання цих проблем.

 

Маневреність і стабілізація

 

 

Окрім переваг високого кліренсу аграрії на власні очі змогли побачити й інші вдалі конструкторські рішення. Наприклад, завдяки конструкції шасі обприскувач є надзвичайно маневреним, що особливо актуально під час розворотів на краю поля. Задні колеса машини повністю повторюють траєкторію передніх — відтак, не прокладають додаткову колію та не нищать рослину.

 

– Наш Raptor має повний привод, який дозволяє працювати в дуже складних умовах ранньої весни, коли не кожний обприскувач може зайти в поле, — доповнює характеристики машини О. Пєльтек. — Окрім того, він оснащений запатентованим компанією Berthoud відцентрованимдвотурбінним насосом, кожна з турбін якого призначена для певного режиму тиску. Тим самим ми розділяємо операції обприскування на різні режими тиску й за рахунок цього збільшуємо ресурс насоса. До того ж він не боїться агресивних препаратів, наприклад КАС, бо має чавунні корпус і крильчатки.

 

Окрім маневреності не менш ефектно на пшеничному полі механізатор продемонстрував можливість обприскувача опускати штангу на максимально низьку висоту 50 см (чого більшість виробників не наважується робити, боячись пошкодити її), щоб показати, наскільки ефективно можна покривати рослини препаратом. І найголовніше — була продемонстрована здатність стабілізувати штангу в разі роботи на одному рівні.

 

– Ефекту стабілізації штанги наші конструктори досягнули не за рахунок звичної маятникової підвіски, як це пропонують всі компанії-виробники, а завдяки спеціальному розміщенню центра штанги в гравітаційному центрі своєї ваги, тобто у центрі мас, — коментує роботу обприскувача О. Пєльтек. — Пружини й амортизатори призначені, щоб штанга сама себе повертала в горизонтальне положення. Стабілізація штанги — це наше запатентоване конструкторське рішення. Це одна з головних умов якісного рівномірного внесення препарату.

 

Щоб продемонструвати ефективне розпилювання препаратів за різних погодних умов, по всій штанзі було встановлено три види розпилювачів:

 

  • щілинні плоскоструминні, які забезпечують дрібнодисперсну краплю та добру якість покриття за безвітряної погоди;
  • інжекторні, що призначені для роботи за вітряної погоди завдяки здатності формувати великодисперсну краплю;
  • триструменеві розпилювачі для внесення рідких добрив (КАС);
  • двофакельний розпилювач, розроблений спеціально для обробки пшениці;

Останній формує два струмені, кожен з яких спрямований під кутом 30˚: перший трохи нагинає колос, а другий б’є в його тіньову частину, таким чином обробляючи колос під певними кутами, що актуально під час роботи із фузаріозом колосу. Окрім того, цим розпилювачем можна працювати за сильного вітру, бо струмені мають протизносний ефект.

 

Симпатії аграріїв

 

 

Демонстрація роботи обприскувача в польових умовах викликала жвавий інтерес аграріїв.

 

– Найбільше мені сподобався його кліренс 180 см — це дає змогу обробляти пізні культури, — поділився враженнями головний агроном ТОВ «Агродмитрівське» Іван Олійник. — Наприклад, ним можна вносити фунгіциди на соняшник у фазу бутонізації або ж інсектициди для боротьби з метеликами на кукурудзі. Зазвичай ми робимо це за допомогою авіації, але цього року літакам взагалі заборонили польоти — через ситуацією в країні, окрім того, через дуже малий вилив води іноді немає ефекту від унесення препарату авіацією. Тож довелося обприскувати обприскувачами, але час було втрачено. Поки що ми працюємо з вітчизняними обприскувачами, але їхня вада — низький кліренс і слабші, ніж у Berthoud, насоси. Тож, думаю, згодом варто його придбати. Особливо, якщо для нас європейські виробники створять більш сприятливі купівельні умови.

 

Говорять експерти

 

Олена Пєльтек, керівник представництва компанії Berthoud в Україні, Республіці Білорусь і Республіці Молдові: «Завод Berthoud запровадив в Україні програму європейського фінансування, згідно з якою причіпні та самохідні обприскувачі Berthoud можна придбати в лізинг на 1–4 роки завдяки лізинговій компанії «OTP Лізинг» на умовах 2,2–6% річних залежно від терміну фінансування. Якщо правильно обчислити економіку обприскувача, то техніка окупить себе того ж року, навіть на базі невеликого господарства. За нашими підрахунками, навіть на 800гектарів ріпаку або на 1 000гектарів соняшнику».

 

Ігор Щербинський, керівник київського філіалу компанії «Полетехніка» — офіційного дилера компанії Berthoud: «Із Berthoud ми співпрацюємо з 2007 року, посідаємо провідні позиції щодо обсягів продажів. Окрім високої якості обприскувачів нам імпонує дуже важлива риса в компанії — готовність іти назустріч нашим побажанням щодо вдосконалення техніки. Перш ніж продати обприскувачі, випробовуємо їх у власних господарствах у Запорізькій і Київській областях. Перед вводом їх в експлуатацію проводимо навчання механізаторів. Наш відділ «Полетехніка-сервіс» здійснює сервісний супровід клієнтів із розумінням того, що техніка не має простоювати, тобто цілодобово та реактивно.

 

 

Людмила Степанова

журнал The Ukrainian Farmer, липень 2014 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал The Ukrainian Farmer з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ