Овочі-Ягоди-Сад

Якщо заморожувати

Якщо заморожувати

Мліївськими селекціонерами створено низку сортів вишні, що добре придатні для низькотемпературного заморожування плодів.

 

До Державного Реєстру сортів, придатних для поширення в Україні на 2018 рік внесено 10 сортів вишні, із них два, Жадана та Оптимістка, створили селекціонери ДСП ім. Л. П. Симиренка. Останніми роками спостерігається зростання експорту української замороженої плодової продукції. Відповідно, виробництво заморожених плодів в Україні теж зростає, і серед лідерів — вишня. Так, 2017-го, порівняно із 2016 роком, експорт замороженої продукції вишні зріс у 50 разів. За даними потужних українських виробників швидкозамороженої продукції ТОВ «Аграна Фрут Україна» та ТОВ «Сіріус-агро», найбільш використовуваним для заморожування є врожай закордонних сортів вишні — Ерді Ботермо, Ерді Юбілеум, Дебрецені Ботермо, Келлеріс та Кантор Янош Фюртош.

 

Які загальні вимоги до плодів вишні для заморожування? Найкращими є сорти вишні, плоди яких містять високу кількість цукру й антоціанів, кислотність має бути помірною (до 2%). Також плоди вишні повинні бути стійкими до розтріскування й незначно втрачати сік під час заморожування (дефростації); м’якуш — щільним, забарвленим у однорідний червоний або темно-червоний колір; кісточка повинна легко відокремлюватись від м’якуша.

 

Чи придатний для такої переробки врожай українських сортів вишні? Так. З-поміж сортів, створених ДСП ім. Л. П. Симиренка, для заморожування придатні шість: Альфа, Жадана, Шанс, Елегантна, Пам’ять Артеменка та Оптимістка.

 

Працівники ДСП ім. Л. П. Симиренка виконали низку досліджень й оцінили біохімічний склад заморожених плодів згаданих шести сортів вишні. >>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
2
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ